odlazak u bugojno

Nova runda, stigla dva oštra priopćenja; ministra obrane Banožića Hranj i Milanović optužili da je lažljiv: Očito mu ništa nije sveto

  • Autor: V. P. P.
  • Zadnja izmjena 02.11.2021 06:49
  • Objavljeno 01.11.2021 u 18:48
Mario Banožić, Zoran Milanović, Robert Hranj

Mario Banožić, Zoran Milanović, Robert Hranj

Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

Nakon što je Ministarstvo obrane danas reagiralo na tvrdnju umirovljenog generala Marijana Marekovića, savjetnika predsjednika Zorana Milanovića, da nije točna tvrdnja ministra obrane Marija Banožića prema kojoj je Milanović tražio da se pošalje vojsku u BiH, u večernjim se satima oglasio i Ured predsjednika RH i načelnik Glavnog stožera OSRH admirala Roberta Hranja

Ured Predsjednika Republike Hrvatske zaprimio je Reagiranje načelnika Glavnog stožera OSRH admirala Roberta Hranja na priopćenje MORH-a u vezi odlaska pripadnika Počasno zaštitne bojne u Bosnu i Hercegovini koje je upućeno ministru obrane, a dostavljeno Predsjedniku Republike i predsjedniku Vlade RH. Reagiranje prenosimo u cijelosti:

'Poštovani gospodine ministre,

Prije svega, smatram da je komuniciranje između državnih dužnosnika putem službenih web stranica Ministarstva obrane potpuno neprimjereno.

Sporna pitanja, ma koliko teška i složena moraju se rješavati u međusobnoj direktnoj komunikaciji te, ako se ne mogu riješiti tako, trebaju se podići na višu razinu.

Dodatno, apsolutno je neprihvatljivo da se na taj ili bilo koji drugi način iznose grube neistine s očiglednim ciljem difamacije drugoga.

Stoga upućujem snažan protest protiv priopćenja objavljenog na službenoj stranici MORH-a od 01.11.2021. („MORH o sudjelovanju Počasno-zaštitne bojne u Bosni i Hercegovini“) u kojem se na temelju više grubih neistina u potpunosti iskrivljuje situacija oko opisanog događaja.

  • +39
  • +36

Sukob Banožića i Milanovića na prisezi ročnika u Požegi

Izvor: Cropix / Autor: Danijel Soldo / CROPIX

Priopćenje MORH-a, osim što iznosi brojne neistine, nepotrebno unosi dozu nepovjerenja i baca sjenu na dobre odnose između dviju država, posebno njihovih oružanih snaga.

Reakcija iz Ureda predsjednika: Ministru obrane ništa nije sveto

Ured Predsjednika Republike prinuđen je reagirati i danas, na blagdan Svih svetih, na laži ministra obrane Marija Banožića kojemu očito baš ništa nije sveto, pa onda ni istina.

Ministar obrane Mario Banožić svojim lažljivim izjavama, a sada i priopćenjem poslanim iz Ministarstva obrane RH, bez presedana narušava međunarodni ugled Republike Hrvatske i Hrvatske vojske, narušava odnose s Bosnom i Hercegovinom te, poput svog nalogodavca Andreja Plenkovića, uznemirava javnost izmišljotinama.

Tvrdnja koju plasira preko MORH-a, kako je spriječio međunarodni skandal, netočna je i uvredljiva za Hrvatsku vojsku koja - za razliku od ministra - uvijek je postupala i postupa po zakonu i po zakonitim zapovijedima i odlukama.

Pripadnici Počasno zaštitne bojne upućeni su u ožujku 2021. na ispraćaj posmrtnih ostataka četvorice pripadnika HVO-a u Bugojno sukladno zakonu: na temelju zahtjeva Ureda Predsjednika Republike, prema zapovijedi načelnika Glavnog stožera OSRH i uz pisanu odluku ministra obrane. Jedini koji je, neshvatljivo i nepromišljeno, pokušao opstruirati zakonito slanje pripadnika PZB-a u Bugojno bio je upravo ministar obrane koji odluku o slanju pripadnika PZB-a nije želio potpisati do zadnjeg časa. Iako je od načelnika Glavnog stožera OSRH zakonito, propisno i na vrijeme dobio zahtjev. Umjesto da opet laže, neka ministar Banožić objasni zašto mu je smetalo da pripadnici PZB-a sudjeluju na posljednjem ispraćaju poginulih pripadnika HVO-a u Bugojnu na kojemu je u ime Predsjednika Republike Hrvatske bio posebni savjetnik za veterane umirovljeni general Marijan Mareković, a u ime Vlade RH ministar vanjskih i europskih poslova Goran Grlić Radman čiji dolazak u Bugojno ministar Banožić u svom priopćenju smišljeno prešućuje, dakle pokvareno prikriva.

Pokušavajući sakriti svoju nesposobnost i nepoznavanje zakona, ministar obrane zloupotrebljava MORH i njegove stručne službe za svoje političke obračune ne samo s Predsjednikom Republike nego sada i s načelnikom Glavnog stožera OSRH.

Opasno je i neodgovorno preko službenih stranica MORH-a optuživati Predsjednika Republike i načelnika Glavnog stožera OSRH za kršenje zakona, MORH ne može biti privatna ministrova služba za fabriciranje njegovih političkih prljavština.

Ministarstvo obrane reagiralo je u ponedjeljak na tvrdnju umirovljenog generala Marijana Marekovića, savjetnika predsjednika Zorana Milanovića za veterane i bivšeg inspektora obrane, da nije točna tvrdnja ministra obrane Marija Banožića prema kojoj je Milanović tražio da se pošalje vojsku u BiH. 'To nije točno i mislim da bi ministar trebao reći hrvatskoj javnosti reći koju je to postrojbu Hrvatske vojske predsjednik želio uputiti u BiH', rekao je Mareković. Odgovor MORH-a prenosimo u cijelosti', stoji u priopćenju Ureda predsjednika.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!