'NEPRIHVATLJIVI DETALJI'

Medved: Predsjednik Milanović je Hranja doveo u poziciju da krši Zakon o obrani

30.10.2021 u 20:56

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade Medved rekao je u subotu da Vlada čini iznimne napore za modernizaciju Oružanih snaga RH, a komentirao je i jučerašnju zabranu ministru obrane da se obrati ročnicima u Požegi naglasivši da predsjednik Milanović dovodi načelnika GS OS Hranja u poziciju da krši Zakon

Gostujući u Dnevnika HTV-a potpredsjednik Vlade zadužen za nacionalnu sigurnost i ministar branitelja Tomo Medved rekao je da sve sastavnice nacionalnog sustava sigurnosti obavljaju svoj posao profesionalno i odgovorno. U tom pogledu, istaknuo je, Vlada čini iznimne napore upravo glede nabavke nove opreme i stalnog usavršavanja.

"Spomenut ću samo da je i na prošloj sjednici Vlade, odlukom u svjetlu modernizacije naših Oružanih snaga, proračun Ministarstva obrane RH (MORH) podignut za 2 milijarde i 387 milijuna kuna i on će iznositi preko 7 milijardi, najviše od Domovinskog rata. To je najbolji pokazatelj odnosa naše Vlade prema sastavnicama nacionalne sigurnosti, a poglavito prema Hrvatskoj vojsci", rekao je potpredsjednik Medved.

Komentirao je i jučerašnju situaciju u vojarni Požegi, kada je nakon svečanosti prisege nove generacije dobrovoljnih ročnika predsjednik Republike Zoran Milanović izjavio da je on zapovjedio načelniku Glavnog stožera OS RH Robertu Hranju da ne dopusti ministru obrane Mariju Banožiću obraćanje na svečanosti u vojarni.

Inspektorat obrane provesti ekspertizu

"Ovdje prije svega moramo konstatirati da je načelnik Glavnog stožera svojom zapovjedi odbio provesti odluku ministra obrane. Jednako tako da je predsjednik Republike doveo načelnika Glavnog stožera u poziciju da krši Zakon o obrani", rekao je potpredsjednik Vlade ministar Medved.

Potvrdio je da će u skladu s traženjem ministra obrane Banožića, Inspektorat obrane provesti ekspertizu; provest će nalaz i pregled Glavnog stožera u svjetlu snimanja stanja i utvrđivanja eventualnih propusta kod donošenja zapovijedi od strane načelnika Glavnog stožera OS RH, rekao je Medved.

  • +39
Sukob Banožića i Milanovića na prisezi ročnika u Požegi Izvor: Cropix / Autor: Danijel Soldo / CROPIX

Upitan može li ovaj sukob izazvati eventualnu podjelu u Oružanim snagama, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Medved naglasio je da je "Hrvatska vojska jedinstvena. Hrvatska vojska je iz naroda, ona je iz Domovinskog rata. Hrvatska vojska je moderna, suverena", dodao je.

Podsjetio je da je Republika Hrvatska danas članica NATO saveza.

"Hrvatska vojska je naš stup sigurnosti i ni na koji način, nikakvi ovi detalji koji se odvijaju, a možemo ih smatrati neprihvatljivima - neće narušiti sposobnosti Hrvatske vojske da budu jamac sigurnosti hrvatskih građana", naglasio je potpredsjednik Vlade Medved.

Upitan što očekuje od svih sudionika ovog sukoba na najavljenom sastanku Odbora za nacionalnu sigurnost, 9. studenoga, rekao je kako prije svega očekuje da se prestane vršiti ovakav pritisak prema načelniku Glavnog stožera.

"Očekujem da se pripremimo za 9. studenoga i za sjednicu Vijeća za obranu, i Vijeća za nacionalnu sigurnost, gdje će sva ova pitanja biti stavljena na stol. O njima ćemo raspraviti na odgovarajući način u odgovarajućem formatu i donijeti odgovarajuće zaključke", poručio je.