sukob oko vojske

Oglasio se i admiral Hranj: Nisam ponudio ostavku, Banožić ju je tražio od mene....Vojnici nemaju pravo na ostavku

29.10.2021 u 19:12

Bionic
Reading

Ured predsjednika Republike u petak je objavio izjavu načelnika Glavnog stožera OS RH admirala Hranja vezano za zabranu obraćanja ministru obrane na prisezi ročnicima u Požegi, u kojoj Hranj ističe da je postupao po zapovijedima koje su u skladu sa zakonom i naredbom predsjednika RH

U priopćenju se navodi da je "Ured Predsjednika Republike Hrvatske zaprimio danas izjavu načelnika Glavnog stožera OSRH admirala Roberta Hranja" i da "zbog istinitog informiranja javnosti i interesa medija, u cijelosti objavljuju sadržaj izjave načelnika Glavnog stožera OSRH".

Admiral Hranj svoju izjavu je istodobno uputio i Uredu predsjednika RH i Ministarstvu obrane RH. dodaje se u priopćenju.

Načelnik Glavnog stožera OSRH u izjavi navodi da je "prilikom svečanosti prisege postupao po zapovijedima koje su u skladu sa zakonskim propisima i naredbom Predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika OS RH, a čiji sastavni dio je bio i program svečanosti".

"Ministra obrane upoznao sam s navedenim programom. Netočna je tvrdnja da sam njemu ili bilo kome drugome zabranio obraćanje. Nikada nisam odbio provesti bilo koju odluku ministra obrane niti sam bilo kojim postupkom prekršio zakon. Moja današnja zapovijed za provedbu svečane prisege temelji se na naredbi Predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika OS RH", stoji u izjavi admirala Hranja.

  • +39
Sukob Banožića i Milanovića na prisezi ročnika u Požegi Izvor: Cropix / Autor: Danijel Soldo / CROPIX

Dodaje kako je "netočno da je ponudio ili podnio ostavku na svoju dužnost. Ministar obrane je prije svečanosti vojne prisege od mene zatražio da podnesem ostavku. Vojnici nemaju pravo na ostavku. Zakon o obrani i Zakon o službi u OS RH ne poznaju institut ostavke, a to nije niti u skladu s kodeksom ponašanja vojnika. Nadležnosti i postupak imenovanja i razrješenja načelnika Glavnog stožera OS RH propisani su Zakonom o obrani“, stoji u izjavi načelnika Glavnog stožera OSRH admirala Roberta Hranja, objavljeno je iz Ureda predsjednika RH.