TRAGIČNA BILANCA

Novi rekordan broj antisemitskih napada u SAD-u tijekom 2019.

12.05.2020 u 20:14

Bionic
Reading

Sjedinjene Države zabilježile su prošle godine rekordan broj antisemitskih djela, a židovska zajednica strahuje od novog porasta ekstremizma koji bi mogao doći zajedno s posljedicama pandemije koronavirusa

Pucnjava u košer dućanu u New Jerseyu, u sinagogi u Kaliforniji ili napad nožem u domu njujorškog rabina - primjeri su prošlogodišnjih antisemitskih napada.

Godišnje brojke koje je u utorak predstavila Antidifamacijska liga (ADL) ukazuju na "najviše zabilježenih antisemitskih djela od 1979.".

Ta organizacija koja se bori protiv rasizma i antisemitizma već četrdeset godina prati broj napada počinjenih po toj osnovi.

Ukupno je 2107 djela agresije, nasilja i vandalizma zabilježeno 2019. kaže ADL. Najviši broj prije toga bio je 2017., 1986.

Napad na sinagogu u Pittsburghu Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Ti podaci govore u prilog porastu antisemitizma u Sjedinjenim Državama koje su dugo smatrane sigurnim utočištem za europske Židove.

Godina 2018. imala je nešto manji broj napada, ali se s druge strane tada dogodio napad u sinagogu u Pittsburghu u kojem je poginulo 11 ljudi, što je najviši ikad zabilježeni broj mrtvih u nekom napadu na američku židovsku zajednicu.

U napadu na sinagogu u Kaliforniji u Powayu u travnju ubijena je jedna osoba, četiri su poginule pri napadu na košer dućan u Jerseyu u prosincu, a nekoliko je ljudi ozlijeđeno od kojih je jedna kasnije preminula u domu njujorškog rabina prigodom židovske proslave.

Više od polovice antisemitskih napada dogodilo se u New Yorku, u kojem živi više od milijun Židova, među kojima i ortodoksna židovska zajednica u Brooklynu.

Ali pogođeni su svi dijelovi SAD-a, osim Aljaske i Havaja.

ADL strahuje od novog porasta nasilja ove godine, zbog pandemije koja je uzrok eksploziji nezaposlenosti i hrani ekstremiste.

Pandemija čini čitavu zemlju "nervoznom i hrani tjeskobu", rekao je Jonathan Greenblatt, direktor ADL-a.

"Ako gledamo povijest, imamo razloga biti zabrinuti", rekao je, navodeći primjer 30-tih godina prošlog stoljeća u Njemačkoj .