drugi pokušaj

Novi referendum o Brexitu ako pobijede liberalni demokrati

17.05.2017 u 14:19

Bionic
Reading

Britanska Liberalno demokratska stranka, koja znatno zaostaje za konzervativcima premijerke Therese May i oporbenom Laburističkom strankom, obećala je u srijedu da će održati drugi referendum o konačnom dogovoru o Brexitu ako pobijedi na izborima sljedeći mjesec

Iznoseći prijedlog svoje stranke za izbore 8. lipnja čelnik Liberalnih demokrata Tim Farron rekao je da će omogućiti Britancima da se izjasne o dogovoru o razvodu s EU-om nakon dvije godine pregovora, kazavši da će loš sporazum naštetiti britanskoj budućnosti.

"Trebali biste reći svoje mišljenje o dogovoru o Brexitu na referendumu", rekao je Farron. "I ako vam se sporazum ne sviđa, morate imati mogućnost da ga odbijete i izaberete ostanak u Europi".

May je obećala da će raditi na tome da se ubrza Brexit kazavši da je spremna izvesti Veliku Britaniju iz EU čak i ako se ne postigne dogovor s blokom, dok je laburistički čelnik Jeremy Corbyn rekao da je to pitanje riješeno.

Liberalni demokrati nadaju se da će njihovo proeuropsko stajalište privući potporu nekih od 48 posto Britanaca koji su podržali ostanak u bloku na prošlogodišnjem referendumu, no unatoč tome ankete javnog mišljenja sugeriraju da poruka nije doprla do birača iz dviju glavnih stranaka koji su protiv Brexita.

Prema anketama potpora Liberalnim demokratima je oko 10 posto, daleko iza premijerkine Konzervativne stranke koje je prema anketama privukla potporu više od 45 posto Britanaca te Laburističke stranka s oko 30 posto.