TOTALITARZMI

Novi rat biskupa Košića i antifašista

30.09.2013 u 14:09

Bionic
Reading

U vezi s ocjenom predsjednika županijskog SABA Milovana Bojčetića sa subotnje proslave 72. obljetnice prve partizanske zakletve na Čavić brdu, da je antifašizam u velikoj opasnosti od najezde desnice koju predvodi Crkva, a u tome prednjači sisački biskup Vlado Košić , reagirao je danas Biskupski ordinarijat Sisačke biskupije priopćenjem u kojem navodi da biskup u svojim istupima osuđuje sve totalitarizme i autoritativne režime

'Biskup Vlado Košić više je puta u svojim propovijedima i javnim nastupima osudio sve totalitarizme i autoritativne režime, tj. i fašizam, i nacizam i komunizam. Spomenuti citat da su partizani bili ubojice i činili zločine, sisački biskup Vlado Košić izgovorio je u Zrinu kojeg su 9. rujna 1943. uništili upravo partizani, navodi se u priopćenju biskupskog ordinarijata.

Ordinarijat s tim u vezi postavlja pitanje 'kako dotični govornik nije ni spomenuo tu činjenicu, da je biskup to rekao u uništenom Zrinu, gdje su partizani ne samo srušili župnu crkva Našašća svetog Križa i sve društvene i obiteljske kuće, nego su pobili više od 200 ljudi, trećinu stanovnika Zrina.'


U priopćenju se također navodi i to kako su partizani, pod vodstvom komunista, počinili i puno više zločina, o čemu 'na žalost, govore još uvijek brojna neistražena skrivena grobišta. Samo u Sisačko-moslavačkoj županiji, prema izvješću policije, ima ih čak 119. 'Sada nam je nada EU, koja jednako tretira sve zločince pa će, premda kasno, ipak možda i komunistički zločinci morati polagati račune o svojim djelima, navodi Ordinarijat.

Što se pak tiče manifestacije Keltska noć koju je također u subotu spominjao Bojčetić, 'biskup Košić ni na koji način nije i ne može izravno utjecati na njezin sadržaj, ali ima pravo izraziti svoje neslaganje s pojedinim njenim dijelovima'.

Biskup Košić je naime nakon te manifestacije rekao kako je zaprepašten i ljut kada je vidio da se na istoj priredbi u Sisku, koji voli za sebe reći da je grad hrvatskih pobjeda, jednako slave Sveti Kvirin, sisački biskup i mučenik i zaštitnik toga grada, te partizani, zločinci koji su rušili crkve i ubijali živu crkvu.