kad liječnici biraju

Novi potres u izborima za šefa Liječničke komore: Zašto je ugledni kirurg podnio ostavku?

24.05.2019 u 15:45

Bionic
Reading

Za izbore u Hrvatskoj liječničkoj komori (HLK), koji su počeli u ponedjeljak 20. svibnja i trajat će do nedjelje 26. svibnja, može se reći mnogo toga, samo ne to da su dosadni. Najnoviju buru podignuo je jedan od kandidata, Hrvoje Tomasović, koji je na Facebooku objavio post u kojem tvrdi da su izbori automatski postali nelegitimni i nevažeći jer je Danko Mikulić, član Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP), podnio neopozivu ostavku na tu dužnost

Mikulić je za tportal potvrdio da je podnio ostavku.

'Molbu za razrješenje od članstva u SIP-u predao sam 20. svibnja iz razloga osobne prirode i nemam drugih komentara u vezi s tom temom', poručio nam je Mikulić, ugledni kirurg iz KB-a Merkur koji je bio dio tima što je nedavno uspješno odradio iznimno tešku i zahtjevnu operaciju razdvajanja sijamskih blizanki.

Tomasović spekulira da je Mikulić podnio ostavku jer ne želi biti sudionik ili svjedok muljaža vladajuće garniture u Hrvatskoj liječničkoj komori (HLJK).

Trpimir Goluža, bivši predsjednik Hrvatske liječničke komore koji je sredinom prošle godine smijenjen pod okolnostima koje su još predmet odlučivanja državnih institucija, ponovno se kandidirao za tu funkciju i na tekućim izborima.

U izjavi za tportal kaže da poznaje Danka Mikulića više od trideset godina, a generacija su iz gimnazije i s fakulteta.

'Riječ je o iznimno vrijednom, stručnom, dobronamjernom, principijelnom i poštenom čovjeku. Stoga je njegova ostavka na dužnost člana Središnjeg izbornog povjerenstva HLK važno upozorenje na moguće nepravilnosti u radu SIP-a. Težina i ozbiljnost eventualnih nepravilnosti zasigurno će se prosuditi poslije završetka glasovanja', poručio je Goluža.

Još jedan kandidat, Miran Cvitković, član Izvršnog odbora HLK, koji je s Tomasovićem pisao predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću, pozivajući ga da reagira na nepravilnosti u procesu izbora za novog predsjednika, bio je oštar. 'Čuo sam za informaciju da je član SIP-a podnio ostavku i ona kao takva dodatno narušava već dovoljno narušeno povjerenje u izborni proces', kazao nam je Cvitković.

  • +7
Hrvoje Tomasović Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Za komentar smo pokušali dobiti Krešimira Luetića, koji je nakon Golužine smjene preuzeo dužnost vođenja HLK, ali nam nije odgovarao na telefonske pozive, a nismo ni dobili odgovor iz HLK na upit utječe li ostavka člana SIP-a na izborni proces.

Na proces izbora u Hrvatskoj liječničkoj komori bilo je dosta prigovora, posebno vezano uz elektronički sustav glasovanja, a koji se na ovim izborima prvi put koristi. Kako bi se pristupilo glasovanju, bilo je potrebno registrirati se, a kritičari tvrde da je velik broj liječnika izostavljen i onemogućen iskoristiti svoje pravo.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić u HLK je poslao inspekciju koja bi trebala ispitati optužbe, ali je pritom optužen da pokušava utjecati na proces izbora i da otvoreno lobira za jednog od šestoro kandidata. Kujundžić je odgovorio da je bio dužan reagirati na pritužbe brojnih liječnika te četvero od šestoro kandidata za predsjednika da su izbori nelegalni jer je 30 posto liječnika isključeno iz glasovanja.

>>> Šestero kandidata juriša na čelo institucije teške više od 20 milijuna kuna: Tko su i kakvi su odnosi među njima

>>> Kandidati za šefa Liječničke komore pisali Plenkoviću: Vjerodostojnost ovih izbora bila bi upitna i u Sjevernoj Koreji

>>> Kujundžića upleli u izbore za Hrvatsku liječničku komoru, evo što on kaže