brza i precizna pretraga

Novi MSCT uređaj u Klinici za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević'

10.06.2019 u 14:17

Bionic
Reading

U Klinici za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' u ponedjeljak je otvoren preuređeni prostor za CT dijagnostiku s novim uređajem za višeslojnu kompjutoriziranu tomografiju (MSCT uređaj)

Ravnateljica Klinike Alemka Markotić predstavila je novi 64-redni 128-slojni MSCT uređaj i preuređeni prostor za CT dijagnostiku istaknuviši da se obnova uređaja s Ministarstvom zdravstva pokušavala dogovoriti više godina.

'Ministarstvo zdravstva prepoznalo je našu potrebu, a novi uređaj omogućit će brzu i preciznu dijagnostiku', kazala je Markotić dodavši da će klinika uskoro dobiti i dva rendgentska uređaja, od kojih je jedan mobilni za potrebe Intenzivne klinike.

Pročelnica Zavoda za radiološku i ultrazvučnu dijagnostiku Kaludija Višković istaknula je da su pacijenti klinike različite dobi, od novorođenčadi do starije životne dobi, te da im je zbog zdravstvenog stanja potrebna vrlo brza dijagnostika.

Novi MSCT uređaj, naglasila je, omogućuje brzu i preciznu pretragu, koja ovisno o vrsti može trajati od 19 sekundi do nekoliko minuta. Dodala je da se omogućuje poštivanje pravila radiologije po kojima doza zračenja pri obavljanju pretrage treba biti što niža dok je dijagnostički prihvatljiva, dok bi vremenski pretraga trebala trajati što kraće.

Pomoćnik ministra zdravstva Vili Beroš ističe da je dijagnostička oprema od velike važnosti za obavljanje dijagnostičko-terapijskih poslova te da će novi MSCT uređaj unaprijediti dijagnostičko-terapijske opcije u klinici.