portret

Novi ministar u vrućoj fotelji: Kakve su mu veze u HDZ-u, kakve s ruskim tajkunima i tko je zapravo Ivan Paladina?

07.03.2022 u 18:04

Bionic
Reading

Novi ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine bit će Ivan Paladina (39), nekadašnji predsjednik Uprave Instituta građevinarstva Hrvatske (IGH) i glavni savjetnik u Hrvatskoj poštanskoj banci (HPB), a na tom mjestu naslijedit će nedavno uhićenog Darka Horvata. Nakon donesene odluke čekaju se još formalnosti poput službene nominacije i izglasavanja povjerenja u Saboru

Prema neslužbenim informacijama, Paladina nije član HDZ-a, no smatra se bliskim toj stranci.

U njegovoj biografiji značajno mjesto zauzima suradnja s predstavnicima ruskog kapitala u Hrvatskoj, a osobito s ruskim poduzetnikom Sergejem Gljadelkinom, s kojim se - kako tvrde neslužbeni izvori tportala - nije mirno rastao te se danas ne nalaze u izrazito dobrim odnosima.

Paladina je od 2006. do 2008. godine radio kao menadžer i direktor u tvrtki Adecco Hrvatska, potom godinu dana kao savjetnik direktora u tvrtki Razvoj Golf, koja je razvijala kontroverzan projekt na Srđu iznad Dubrovnika, a zatim je dvije godine radio u Titan grupi, čija je suvlasnica bila supruga drugog čovjeka ruskog Sberbanka Maksima Poletajeva. U istoj tvrtki radila je Ukrajinka Oksana Dvinski, savjetnica samog Poletajeva, koju se smatralo vrlo bliskom tada utjecajnom Tomislavu Karamarku i njegovoj supruzi Ani.

Tvrtka je nedavno propala.

  • +4
Ivan Paladina Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL

Sam Paladina otprije sedam godina intenzivno je surađivao s ruskim tajkunom Gljadelkinom: preko svoje tvrtke Delta savjetovanje asistirao mu je u preuzimanju nekadašnjih građevinskih giganata - IGH u predstečaju, kojemu je tri godine bio direktor, te Hidroelektre niskogradnje, u kojoj je predsjedao nadzornim odborom.

'Upoznali smo se prije sedam, osam godina, kad sam radio u jednoj od njegovih firmi. Nakon toga kratko sam otišao iz firme i osnovao vlastitu tvrtku, ali smo sve vrijeme aktivno surađivali. Cijelo vrijeme bio sam aktivan suradnik na njegovim projektima pa sam samo formalno promijenio ulogu. Moja tvrtka bila je savjetnik prilikom preuzimanja IGH na poslovima dokapitalizacije i due diligencea, a na to uslijedio je poziv da uđem u upravu IGH umjesto da budem savjetnik. I eto, prihvatio sam taj poziv', rekao je u razgovoru za tjednik Globus 2015. godine.

S Gljadelkinom je osnovao i zajedničku tvrtku koja se danas naziva Kupari Luxury Hotels te dobio koncesiju za golem devastirani turistički kompleks nadomak Dubrovnika, no obnova Kupara do danas nije ni započela. U međuvremenu je 50 posto ove tvrtke prodano investitorima iz Singapura, 40 posto i dalje drži Gljadelkinova tvrtka, a 10 posto Paladina. Za novog ministra problematična bi mogla biti činjenica da će o nastavku projekta ili o izmjeni investicijskih planova za Kupare odlučivati upravo njegovo ministarstvo.

'Njegova povezanost s ruskim kapitalom jest nešto što treba ispitati, pogotovo u svjetlu događanja u Ukrajini i sankcija uvedenih Rusiji, no treba biti pošten i kazati da se Paladina razišao s Gljadelkinom još prije nekoliko godina, kao uostalom i drugi menadžeri koji su kasnije došli na njegovo mjesto. Rus je bio jako težak za suradnju i nije izvršavao svoje obaveze, između ostalog oko podjele vlasničkih udjela ili bonusa menadžerima. Sa svima se razišao u svađi', rekao je sugovornik tportala koji je s Paladinom svojevremeno imao poslovne kontakte.

Novog ministra i njegovu ulogu u IGH-u i Kuparima on opisuje narodnom uzrečicom o direktorima koji 'vežu konja tamo gdje gazda kaže'. Tvrdi da se prihvatio zahtjevne ministarske uloge nakon što su brojni kandidati odlazili na razgovore kod Andreja Plenkovića 's vidljivom željom da ne budu izabrani'.

Ivan Paladina po obrazovanju je diplomirani ekonomist, a u svojoj biografiji navodi da uz engleski odlično vlada ruskim jezikom te da ima i nešto znanja talijanskog. Na ministarskoj dužnosti čeka ga zahtjevan posao obnove Zagreba i Banije od posljedica potresa te povlačenje više milijardi kuna iz europskih fondova, ali i rješavanje brojnih problema vezanih uz prostorno uređenje, na što putem svojih strukovnih udruga godinama apeliraju hrvatski arhitekti. Oni upozoravaju da se ovaj resor konstantno dodjeljuje osobama s malim ili nikakvim znanjem o urbanizmu, što rezultira neredom u prostoru, no čini se da će Paladininim imenovanjem takva praksa biti nastavljena.