što će reći koalicijski partneri?

Čačić daje zeleno svjetlo za Ivana Paladinu u fotelji ministra graditeljstva, a evo što predlaže za njegove sporne 'ruske veze'

07.03.2022 u 12:16

Bionic
Reading

Bivši predsjednik uprave Instituta IGH i glavni savjetnik Hrvatske poštanske banke (HPB) Ivan Paladina trebao bi postati novi ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. Ako se pita Čačićeve Reformiste, od njih bi trebao dobiti zeleno svjetlo

Ime Ivana Paladine kao novog ministra za vikend se pojavilo u javnosti, a prema pisanju medija, premijer Andrej Plenković danas bi HDZ-ovim stranačkim tijelima trebao iznijeti taj prijedlog.

U utorak bi Plenković trebao okupiti i koalicijske partnere, a iako je Radimir Čačić rekao 'ne' na zadnji prijedlog Stjepana Čuraja kao kandidata za ministra, ovaj put Reformisti bi trebali podržati Paladinu.

'Osobno ne poznam gospodina Paladinu, ali ono što vidimo iz natpisa u medijima to je da on dolazi iz prostora graditeljstva. Očito je da poznaje i tvrtke i procedure. Isto tako, jasno je da je tijekom karijere vodio sustave i projekte te ne vidim nijedan razlog zbog kojeg ne bi dobio podršku', kaže za tportal šef Reformista Čačić.

Paladina je od 2015. suvlasnik u tvrtki koja je dobila koncesiju za turistički projekt Kupari, no on do danas nije realiziran. Dio javnosti stoga spekulira i koliko će biti uspješan u vođenju projekta obnove Banovine.

'Postoje tisuće razloga zbog kojih se projekt poput Kupara ne rješava. Ili je investitor odlučio da to ne radi ili je lokalna zajednica odlučila to spriječiti ili pak država. To zašto je netko zaustavio projekt nešto je drugo. Ovdje, u slučaju obnove Banovine, država stoji iza projekta, lokalna zajednica stoji iza projekta, novac je osiguran', kaže nam Čačić.

  • +4
Ivan Paladina Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL

U javnosti se nije moglo izbjeći ni isticanje veze Paladine s ruskim kapitalom. Od toga da je bio na čelu IGH, kada je većinski vlasnik bio ruski poduzetnik Sergej Gljadelkin, do toga da je bio projektni menadžer u tvrtki Titan grupa, u kojoj je suvlasnica bila supruga nekadašnjeg drugog čovjeka Sberbanka Maksima Poletajeva te direktorica Ukrajinka Oksana Dvinski, a koja je bila i zaposlenica ruskog Sberbanka i savjetnica Poletajeva.

Čačić u razgovoru za tportal daje do znanja da to što je surađivao s Rusima nije problem, no sve se može utvrditi i sigurnosnom provjerom.

'Nakon što je Milanović ukinuo sigurnosne provjere za ministre mislim da se one ponovno rade i to bi bilo pametno napraviti zbog svih ovih natruha koje se pojavljuju. U načelu uvijek nastojite gledati pozitivno, no bilo bi dobro i očekujemo da se napravi provjera', zaključuje Čačić za tportal.

Podsjetimo, nakon što je Darko Horvat zbog USKOK-ove istrage podnio ostavku na mjesto ministra premijer Plenković prvo je predložio da funkciju preuzme HNS-ov Stjepan Čuraj, no taj su prijedlog odbili Reformisti i HSLS. Nakon toga je zaključeno da će Plenković odabrati novog kandidata iz redova HDZ-a. Paladina nije član stranke, no blizak je HDZ-u.