sramotna ULOGA U RATU

Novi gaf srpskog patrijarha Porfirija: Odlikovao Milorada Vučelića, šefa propagandne mašinerije Slobodana Miloševića

08.10.2021 u 14:48

Bionic
Reading

Nakon što je doživio osudu regionalne javnosti zbog uloge u nedavnoj krizi u Crnoj Gori, gdje je uz žestoke prosvjede crnogorskih nacionalista sudjelovao u ustoličenju cetinjskog mitropolita Joanikija, srpski patrijarh Porfirije povukao je još jedan kontroverzan potez. Ordenom Svetog Save u Beogradu je odlikovao Milorada Vučelića, danas glavnog urednika dnevnog lista Večernje novosti, a tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća ravnatelja Radiotelevizije Srbije i propagandnu perjanicu režima Slobodana Miloševića

Kako je priopćeno na stranicama SPC-a, svečanoj dodjeli ordena Svetog Save drugog reda nazočili su su episkopi bački Irinej, zvorničko-tuzlanski Fotije i kruševački David, obitelj, prijatelji i suradnici. Vučelić je odlikovan za 'višegodišnju uspješnu suradnju, novinarski profesionalizam i afirmaciju kršćanskih vrijednosti i vrlina'.

'Neću propustiti priliku reći da novine koje danas vodite daju Crkvi priliku da svjedoči o sebi, kako bi Crkva mogla reći koji je njezin sustav vrijednosti... kako bi svatko u zrcalu mogao prepoznati kako se Krist naziva i prepoznati njegov put', rekao je Porfirije.

Vučelić je javnosti najpoznatiji kao ravnatelj RTV Novi Sad 1991-1993., te Radiotelevizije Srbije u periodu od 1993. do 1995., tijekom ratova u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini, kad se ova televizija stavila u službu propagande režima Slobodana Miloševića. U tom je periodu pročistio, kako su je tada nazivali, 'TV bastilju', od svih kritičkih glasova.

1997., Milošević ga nagovara da se vrati u politiku te Vučelić aktivira članstvo u njegovoj Socijalističkoj partiji Srbije, što mu donosi unosnu poziciju direktora Telekoma Srbije. Mediji su u to vrijeme pisali da je s bivšim školskim kolegama Mihaljem Kertesom i Jovicom Stanišićem devedesetih bio upleten u poslove šverca benzina i cigareta.

Epizoda serijala 'Junaci doba zlog' o Miloradu Vučeliću Izvor: Društvene mreže / Autor: N1

Povlači se iz politike nakon što je 2006., izgubio unutarstranačke izbore u SPS-u od Ivice Dačića. Danas je Milorad Vučelić glavni urednik konzervativnog dnevnika Večernje novosti, vlasnik nominalno ljevičarskog časopisa Pečat te predsjednik Sportskog društva Partizan.

  • +10
Ustoličenje novoizabranog patrijarha srpskog Porfirija Izvor: Pixsell / Autor: Milos Tesic/ATAImages/PIXSELL