plaža osejava

Novi ekocid u Makarskoj; plažu nadohranili zemljom, a tvrde da je čista žalika. Profesor s Građevinskog fakulteta: Tu je najmanje 30 do 50 posto zemlje

02.04.2021 u 10:19

Bionic
Reading

Grad Makarska nastavio je s uređenjem plaže Osejava, za što ima ishođenu građevinsku dozvolu, a s radovima su, kako su naveli na svojoj stranici, počeli jer su čekali kvalitetan materijal. Rješenje su pronašli, kako dalje navode, u čistoj žalici s iskopa gradilišta novog dječjeg vrtića na Zelenki,

Na temu kvalitete materijala pojavilo se u javnosti dosta teorija i komentara, a Makarska danas potražila je stručno mišljenje obrativši se prof.dr.sc. Daliboru Careviću, iz projekta Beachex s Građevinskog fakulteta u Zagrebu.

Carević je, naime, mentor nekolicini mladih znanstvenika s kojima čini znanstvenu grupu koja se bavi raznim temama kao što je, između ostaloga, održiva gradnja plaža.

Grad Makarska danas je nastavio radove na uređenju plaže Osejava sukladno izdanoj građevinskoj dozvoli. S radovima se...

Objavljuje Grad MakarskaSrijeda, 31. ožujka 2021.

Prema mišljenju njegovom i kolegice s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta doc. dr. sc.Kristine Pikelj, inače geologinje, riječ je o materijalu s 30 do 50 posto zemlje!

'To je ono što možemo procijeniti s fotografija, a točna količina bi se mogla utvrditi granulometrijskom analizom. Važno je napomenuti da se materijal smije koristiti na području van dosega ispiranja mora', rekao je Carević.

Dodao je kako se doveženi materijal ne bi smio koristiti dalje od ruba obale kako ne bi završio u moru.

'Tako je. Ne smije dolaziti do ispiranja sitnijih čestica zemlje, barem ne većih razmjera. Sitnije čestice plutaju i raznose se po moru i dnu (vjetar, struje). More ima određen kapacitet prihvata sedimentacije, ali ne previše. Tu granicu mi trenutačno pokušavamo definirati na našem projektu kroz niz istraživanja', zaključio je Carević koji je voditelj za zajednicu iznimno korisnog projekta Beachex osmišljenog s namjerom da pruži tehničku podršku za dugoročno dohranjivanje plaža.

Inače, valja reći da nadležno ministarstvo samo preporuča granulaciju i vrstu materijala, međutim, ako to nije propisano u projektnoj dokumentaciji, nažalost nema zakonske obveze.

Je li materijal propisan u projektnoj dokumentaciji, Makarska danas poslala je upit Jozi Vranješu (HDZ), zamjeniku gradonačelnika koji je vodi ovaj projekt, ali odgovor nisu dobili.