OBRANA 'POTUKLA' TUŽITELJSTVO

Novi dokazi za obacivanje optužnice protiv Gotovine

24.03.2009 u 17:26

Bionic
Reading

Obrana hrvatskog generala Ante Gotovine iznijela je u utorak pred Haškim sudom dodatne argumente za odbacivanje optužnice koja ga tereti za zločine u Oluji tvrdeći da tužiteljstvo optužnicu temelji na pogrešnim pravnim pretpostavkama, paušalnim dokazima i neodrživim teorijama

Član braniteljskog tima Payam Akhavan ocijenio je da tužitelji nisu iznijeli nijedan dokaz za protupravno granatiranje, središnju točku optužnice i glavno sredstvo progona Srba iz tzv. krajine za što su optuženi Gotovina te generali Ivan Čermak i Mladen Markač.

'Optužba nije iznijela nikakve konkretne dokaze za protupravno granatiranje zato jer ih nema. Umjesto toga izvodi maštovite teorije i iskrivljene činjenice', rekao je Akhavani u nastavku posebnoga ročišta na kojem su obrane hrvatskih generala prošli tjedan zatražile odbacivanje optužnice, a tužiteljstvo u ponedjeljak iznijelo protuargumente njihovu zahtjevu.

Nalazeći brojne 'rupe' u optužnici i dodatnoj argumentaciji tužiteljstva, indijski odvjetnik se upitao 'je li tužiteljstvo uopće provelo procjenu dokaza prije podizanja optužnice protiv Gotovine?' te je od sudskog vijeća ponovno zatražio da se odbaci optužnica protiv zapovjednika Zbornog područja Split u Oluji.

Odvjetnik Greg Kehoe posebno se osvrnuo na podatak tužiteljstva, iznesen u ponedjeljak, da je samo u granatiranju Knina poginulo između 50 i 75, a ranjeno između 30 i 40 civila. 'Ako to tvrde, na tužiteljstvu je da navedu imena poginulih i to do sutra', rekao je Kehoe.

Gotovinin branitelj Luka Mišetić smatra da su tužitelji u svojoj protuargumentaciji počinili 'fatalnu grešku' koja pokazuje da nisu u stanju nositi se s čvrstim dokazima. 'Oni žele da povjerujete u teoriju zavjere, a ne u čvrste dokaze', poručio je Mišetić sudskom vijeću.

Dodao je da su tužitelji u dokazivanju zločinačkog pothvata zanemarili sve naredbe koje su izdane uoči Oluje. 'Zašto, zato što se ne mogu nositi s dokazima', ponovio je Mišetić.

Mišetiću je posebno čudno što su tužitelji kao optužujuće dokaze uveli Gotovinine zapovijedi o zaštiti srpskih pravoslavnih crkava jer one, smatra Mišetić, 'potvrđuju upravo njegovu brigu za srpsku imovinu'. I on je u ime obrane istaknuo kako nema dokaza na temelju kojih bi sudsko vijeće moglo zaključiti da je optuženi Gotovina odgovoran za navode iz optužnice.

U nastavku posebne sjednice dodatne argumente iznijet će obrane suoptuženih Čermaka i Markača.