američko istraživanje

Novi dokazi: Vrijeme i intenzitet oralnog seksa mogu utjecati na rizik od raka usta i grla

11.01.2021 u 14:14

Bionic
Reading

Ako ste u životu imali više od deset prethodnih oralnih seksualnih partnera, onda je i vjerojatnost da ćete dobiti karcinom usta i grla, povezan s HPV-om, 4,3 puta veća, kažu američki istraživači. Isto vrijedi za oralni seks u mlađoj dobi i više partnera u kraćem roku

Vrijeme i intenzitet oralnog seksa mogu utjecati na rizik od raka orofarinksa, zaključili su istraživači. Naime, ljudski papiloma virus (HPV) može zaraziti usta i grlo uzrokujući rak orofarinksa.

Nova studija, objavljena u časopisu Cancer, recenziranom časopisu Američkog udruženja za rak, otkrila je da je postojanje više od 10 prethodnih oralnih seksualnih partnera povezano s 4,3 puta većom vjerojatnošću oboljenja od raka orofarinksa povezanog s HPV-om.

Studija također pokazuje da su oralni seks u mlađoj dobi i više partnera u kraćem razdoblju (intenzitet oralnog seksa) povezani s većom vjerojatnošću da imaju HPV-ov rak usta i grla.

Prethodne studije pokazale su da je oralni seks snažni čimbenik rizika za rak orofarinksa povezan s HPV-om. Da bi ispitale kako ponašanje povezano s oralnim seksom može utjecati na rizik, dr. Virginia Drake sa Sveučilišta Johnsa Hopkinsa i njezini kolege zamolili su 163 osobe s i 345 osoba bez raka orofarinksa povezanih s HPV-om da ispune anketu o ponašanju.

Vremena i intenzitet oralnog seksa nisu jedini faktori rizika. Osobe koje su imale starije spolne partnere u mladosti i one s partnerima koji su imali izvanbračni seks vjerojatnije će dobiti rak orofarinksa povezan s HPV-om.

'Naše se istraživanje temelji na prethodnim istraživanjima kako bismo pokazali da ne samo broj oralnih seksualnih partnera, već i drugi čimbenici pridonose riziku izloženosti HPV-u oralno i naknadnom raku orofarinksa povezanom s HPV-om', rekla je dr. Drake.

Kako učestalost raka orofarinksa povezanog s HPV-om nastavlja rasti, ova studija nudi suvremenu procjenu čimbenika rizika za ovu bolest.

'Otkrili smo dodatne nijanse kako i zašto neki ljudi mogu razviti ovaj rak, što može pomoći u identificiranju onih koji su u većem riziku', zaključila je dr. Drake.