SVAKA KAP JE PREVIŠE

Nove kiše već od petka; hoće li i poplave?

20.05.2014 u 11:16

Bionic
Reading

U razornim poplavama i klizanjima tla na Balkanu u posljednjih nekoliko dana život je izgubilo najmanje 45 ljudi, a meteorolozi već za subotu, ali i početak sljedećeg tjedna najavljuju nove oborine

Strani mediji javljaju da je samo 14. i 15. svibnja u nekim krajevima palo više od 10 centimetara kiša koje su uzrokovale najgore poplave u regiji od 1894. Oko 50.000 ljudi je evakuirano, oštećene su ili uništene tisuće kuća, a u mnoštvu pokrenutih klizišta dislocirano je oko 120.000 neeksplodiranih mina zaostalih iz rata u bivšoj Jugoslaviji.

Koliko će obilne biti nove kiše?

Na nesreću, meteorolozi već za kraj ovog tjedna, ali i početkom sljedećeg najavljuju nove oborine. Koliko će nam kiša donijeti nestabilnosti koje se očekuju s petka na subotu, a zatim ponovno u ponedjeljak, za sada je još uvijek teško predvidjeti. No u ionako teškoj situaciji nikakva kiša nije dobrodošla.

'Ima naznaka da će početkom sljedećeg tjedna, u ponedjeljak i utorak, vrijeme biti nestabilnije, međutim previše je rano prognozirati koliko će biti kiše. Nije dobro dizati paniku koje već ionako ima dosta', rekla je za tportal dežurna prognostičarka DHMZ-a Marija Mohorić.

'U subotu nam stiže ne tako izražena fronta s kojom će nam doći nešto hladniji zrak. Bit će češćih pljuskova s grmljavinom, mjestimice možda i kiše, pa i tuče. Prema modelima ne izgleda da će oborine biti preobilne, no uz pljusak može pasti 30-ak litara po četvornom metru, a mogu i samo dvije. Oborine su inače element koji se jako razlikuje od mjesta do mjesta, a osobito ako su pljuskovitog karaktera', rekla je naša prognostičarka.

U svakom slučaju, kaže, s petka na subotu, a još više u subotu moglo bi biti oborina. Novi nam poremećaj stiže s jugozapada i zapada. U petak će biti vrlo toplo, ponegdje čak preko 30 stupnjeva, pa će okolnosti biti povoljne za izraženije lokalne nestabilnosti, možda i tuču. No za sada se čini da će više oborina biti na Jadranu. Ipak, lokalno i u unutrašnjosti uz pljusak ponegdje može pasti 30-ak litara kiše po četvornom metru. Ima naznaka da će vrijeme ponovno u ponedjeljak i utorak biti dosta nestabilno, no za sada se treba ograničiti na informacije do kraja tjedna. Zahladnit će s 30 do 31 Celzijevog stupnja u petak na 23 do 24 stupnja u subotu, no ipak neće biti hladno, pojasnila je Mohorić.

Stručnjaci britanskog Met Officea s nešto manje ograda upozoravaju da bi prema dugoročnijim prognozama oborine sljedeći tjedan ponovno mogle biti obilnije. Nadajmo se da se njihove najave ipak neće ostvariti.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić najavio je mogućnost dolaska novog vodenog vala u srijedu istaknuvši da Sava i dalje ostaje najvećom prijetnjom. Njezine nabujale vode mogle bi ugroziti i hidrocentralu Nikola Tesla koja pola Srbije snabdijeva električnom energijom.