'LEŠ OD 10 MILIJARDI EURA'

Nove istrage i suđenja zbog afere Hypo

19.02.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Najveća bankarska afera u suvremenoj austrijskoj povijesti, ona oko banke Hypo Alpe Adria, toliko je kompleksna i puna specifičnih rukavaca korupcije da u Austriji brojne istrage i suđenja još traju te im se zasad ne nazire kraj

Kao što je neki dan objavljeno, bivšeg šefa uprave Hypo banke Tila Berlina čeka austrijska optužnica zbog sumnjivog kredita od 84 milijuna eura koji je odobrio misterioznoj tvrtki Helios Properties. Austrijski mediji također špekuliraju o ulozi Berlina u prodaji oslabljene, ali naizgled uspješne Hypo banke 2007. godine njemačkoj Bayerische Landesbank (BLB), koja danas tuži Hypo zbog lažiranja bilanci. Prema pisanju Die Presse, Berlin razmišlja o tome da se u tom procesu stavi na stranu BLB-a te tvrdi kako je i sam prevaren. Stoga su njegovi odvjetnici podnijeli kaznenu prijavu protiv Siegfrieda Grigga, bivšeg visokopozicioniranog menadžera Hypo banke, za kojeg njegov bivši šef Berlin tvrdi kako ga je prevario.

To je tek najnoviji sudski epilog bankarske afere koje je prije četiri godine uzdrmala temelje Austrije, a čiji se repovi vuku još i danas. Bankrot klagenfurtske Hypo banke, koja je od početka devedesetih od provincijske postala regionalna bankarska sila i koju je onda s više od milijardu eura morala spašavati država, izazvao je duboke potrese u Austriji. Još uvijek se pokušava raščistiti do kraja ulogu politike u rastu i malverzacijama Hypo banke, što se ipak neće nikada moći do kraja rasvijetliti jer je jedan od najvažnijih političkih igrača u aferi Hypo, bivši koruški župan i poznati ekstremni desničar Jörg Haider, poginuo pijan za volanom prije bankrota banke.

Haider je nesumnjivo imao veliku ulogu u odobravanju sumnjivog kredita od dva milijuna eura posrnuloj aviokompaniji Styrian Spirit iz Koruške. Styrian Spirit je ubrzo propao, a zahvaljujući Haiderovim intervencijama i posluhu tadašnjeg šefa uprave Hypo banke Wolfganga Kulterera, svi dugovi bankrotirale aviokompanije su svaljeni na banku, dok su se drugi investitori izvukli. Kulterer je zbog brzinskog kredita propaloj firmi već jednom išao na sud te je na prvoj instanci oslobođen, no zato su na ponovljenom suđenju na dvije do dvije i pol godine zatvora osuđeni Wolfgang Kulterer, Gert Xander i Albin Ruhdorfer, sve bivši visokopozicionirani bankari u Hypo Alpe Adria.

Sudac Christian Liebhauser-Karl osudio je trojicu Hypovih bankara zbog pronevjere, s obzirom da je na suđenju dokazano kako je kredit odoboren bez ikakvih garancija te im povrh toga naložio i da vrate iznos cijelog kredita s kamatama, kao i da plate troškove suđenja. Odvjetnici Kulterera (koji vrijeme provodi hodajući sa suda na sud) i kompanjona su pak najavili da će uložiti žalbe.

Povrh svega toga, u intervjuu za bečki tjednik Format Hannes Androsch – koji je nekad bio ministar financija a danas je na čelu agencije FIMBAG, ustanovljene kako bi nadgledala banke – izjavio je kako austrijska država treba sačekati još najmanje pet godina za povrat novca koji je utrošila na spas Hypo banke.

Austrijski mediji pišu o 'lešu od deset milijardi eura u Hypovom podrumu', odnosno o svim lošim kreditima, sumnjivim investicijama i građevinskim projektima koje se moralo pokriti novcem austrijskih poreznih obveznika. S obzirom na sve postojeće istrage, održana i nadolazeća suđenja te krakove Hypo-hobotnice diljem Balkana, afera Hypo – iako je buknula još prije četiri-pet godina – nije ni približno gotova.