MOST UPOZORAVA

'Novac utrošen na naoružanu pratnju za isključivanje struje mogao se bolje utrošiti'

  • Autor: An. S.
  • Zadnja izmjena 10.01.2018 19:21
  • Objavljeno 10.01.2018 u 19:21
Ante Čikotić

Ante Čikotić

Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Čikotić

Natječaj zagrebačke Elektre, koja traži zaštitare kako bi njihovim zaposlenicima bili pratnja pri iskapčanjima struje korisnicima koji ne podmiruju račune, snažno je u medijima odjeknula zbog načina na koji se u HEP-u obračunavaju s građanima, ali i procjenom kako za naoružane zaštitare treba izdvojiti 4,14 milijuna kuna bez PDV-a.

Most nezavisnih lista svojom inicijativom vezanom uz energetiku te prijedlogom Zakona o mikrosolarima, predstavljenim u prosincu, iznio je niz mjera kako izbjeći energetsko siromaštvo, a tako i prevenirati dio problema koje HEP ima s naplatom, priopćeno je iz te stranke.

Predsjednik Mosta Božo Petrov ističe kako je borba protiv energetskog siromaštva ujedno i borba protiv klijentelističkih struktura koje zbog svog monopola upravo to podržavaju, inzistiraju na uvoznim energentima, a za zadržavanje postojeće situacije, ne prežu ni pred drastičnim mjerama.

'Most svojim prijedlogom Zakona o mikrosolarima želi potaknuti energetsku neovisnost i poduzeti korake koji idu u tom smjeru. Osim rješavanja energetskog siromaštva za najpotrebitije, kao što je sada slučaj jer ovdje je upravo riječ o građanima koji ne mogu podmiriti račune HEP-u, prijedlog Mosta ide u korak s izazovima održivog razvoja. I HDZ i SDP potpuno su zanemarili ovaj segment, HNS je itekako profitirao u ovakvoj energetskoj politici pogodovanja povlaštenim pojedincima, a to je sasvim jasno vidljivo po tome koliko Hrvatska zaostaje za zemljama EU“, rekao je  i Petrov, navode iz Mosta.

Ante Čikotić, bivši državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike istaknuo je kako se novac namijenjen naoružanim zaštitarima koji su pratnja prilikom isključivanja struje korisnicima, itekako svrsishodnije mogao utrošiti.

  • +15
  • +12

HEP

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

'Predvidjeli smo i osigurali u ministarstvu u sklopu Operativnog programa konkurentnost i kohezija  više desetaka milijuna bespovratnih eura za pametna i daljinski upravljiva brojila putem kojih bi se moglo na daljinski kontrolirati sustav bez privatne vojne jedinice HEP-a. Stoga postavljamo pitanje gdje je zapelo s provedbom u Ministarstvu i HEP-u temeljem čega ste vi trebali povući te novce za razvoj mreže i pametnih brojila? Usmjerenost samo na uvozne energente, nepostojanje prave energetske strategije, nedovršavanje započetih projekata, posebice ovakvih za koje imamo osigurano sredstva EU fondova, kumovalo je ovakvom razvoju situacije. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!