MOST UPOZORAVA

'Novac utrošen na naoružanu pratnju za isključivanje struje mogao se bolje utrošiti'

10.01.2018 u 19:21

Bionic
Reading

Natječaj zagrebačke Elektre, koja traži zaštitare kako bi njihovim zaposlenicima bili pratnja pri iskapčanjima struje korisnicima koji ne podmiruju račune, snažno je u medijima odjeknula zbog načina na koji se u HEP-u obračunavaju s građanima, ali i procjenom kako za naoružane zaštitare treba izdvojiti 4,14 milijuna kuna bez PDV-a.

Most nezavisnih lista svojom inicijativom vezanom uz energetiku te prijedlogom Zakona o mikrosolarima, predstavljenim u prosincu, iznio je niz mjera kako izbjeći energetsko siromaštvo, a tako i prevenirati dio problema koje HEP ima s naplatom, priopćeno je iz te stranke.

Predsjednik Mosta Božo Petrov ističe kako je borba protiv energetskog siromaštva ujedno i borba protiv klijentelističkih struktura koje zbog svog monopola upravo to podržavaju, inzistiraju na uvoznim energentima, a za zadržavanje postojeće situacije, ne prežu ni pred drastičnim mjerama.

'Most svojim prijedlogom Zakona o mikrosolarima želi potaknuti energetsku neovisnost i poduzeti korake koji idu u tom smjeru. Osim rješavanja energetskog siromaštva za najpotrebitije, kao što je sada slučaj jer ovdje je upravo riječ o građanima koji ne mogu podmiriti račune HEP-u, prijedlog Mosta ide u korak s izazovima održivog razvoja. I HDZ i SDP potpuno su zanemarili ovaj segment, HNS je itekako profitirao u ovakvoj energetskoj politici pogodovanja povlaštenim pojedincima, a to je sasvim jasno vidljivo po tome koliko Hrvatska zaostaje za zemljama EU“, rekao je  i Petrov, navode iz Mosta.

Ante Čikotić, bivši državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike istaknuo je kako se novac namijenjen naoružanim zaštitarima koji su pratnja prilikom isključivanja struje korisnicima, itekako svrsishodnije mogao utrošiti.

  • +15
HEP Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

'Predvidjeli smo i osigurali u ministarstvu u sklopu Operativnog programa konkurentnost i kohezija  više desetaka milijuna bespovratnih eura za pametna i daljinski upravljiva brojila putem kojih bi se moglo na daljinski kontrolirati sustav bez privatne vojne jedinice HEP-a. Stoga postavljamo pitanje gdje je zapelo s provedbom u Ministarstvu i HEP-u temeljem čega ste vi trebali povući te novce za razvoj mreže i pametnih brojila? Usmjerenost samo na uvozne energente, nepostojanje prave energetske strategije, nedovršavanje započetih projekata, posebice ovakvih za koje imamo osigurano sredstva EU fondova, kumovalo je ovakvom razvoju situacije.