KREĆE OBNOVA

'Nova' splitska bolnica štedjet će 60 posto energije

13.01.2015 u 15:52

Bionic
Reading

Splitska bolnica na Križinama, jedan od dvaju kompleksa u sklopu KBC-a, kreće u potpunu energetsku obnovu u vrijednosti od 114 milijuna kuna. To je dosad najsloženiji projekt obnove javnih zgrada u Hrvatskoj i trebao bi biti dovršen do listopada ove godine, a rezultirat će smanjenjem troškova energije za 56 posto i potrošnjom vode smanjenom za čak 72 posto

Obnova splitske bolnice bit će besplatna: s 40 posto sufinancirat će je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a ostatak ulaže istarska tvrtka Rudan, koja je na natječaju izabrana za 'pružatelja energetske usluge'. Računi bolnice za energente smanjit će se s 10,8 na 4,5 milijuna kuna godišnje, otprilike za 60 posto; prvih 14 godina razlika će odlaziti privatnom partneru, a nakon toga bolnici ostaju manji troškovi i zgrada obnovljena za idućih pedesetak godina.

Po završetku radova neovisni stručnjak izradit će energetski certifikat objekta kako bi potvrdio da će se uštede zaista i ostvariti, a tek potom se počinje isplaćivati naknada izvođaču radova.

'Dobit ćemo bolnicu u kojoj će se svi bolje osjećati, a projekt je jako složen jer mora raditi tijekom cijele obnove. Imali smo veliku zainteresiranost tvrtki izvan hrvatske, čak i velikih kompanija, ali bilo nam je bitno da to rade naše tvrtke i da budu angažirani naši proizvođači građevinskog materijala', pohvalila se ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš.

'Dobit ćemo financijske uštede, zatim energetski i građevinski potpuno obnovljenu zgradu, a u svemu će biti angažiran građevinski sektor. Uskoro ćemo krenuti s energetskom obnovom drugih objekata javne namjene', kazala je ministrica.

'Put do skela nije jednostavan, ali ja najviše volim vidjeti te skele', pohvalila se.

Splitska bolnica na Križinama do jeseni ove godine imat će novu fasadu, vrata i prozore, zatim plinsku kotlovnicu, rasvjetu, cijeli termoenergetski sustav, solarne kolektore na krovu zgrade i saniran sustav vodoopskrbe. U roku od dva mjeseca, najavljeno je, bit će dovršena i energetska studija za glavnu bolničku zgradu na Firulama, tri puta veću od one na Križinama, čija bi obnova također trebala uskoro krenuti.

Sanacijski upravitelj KBC-a Split Kolja Poljak danas je izjavio da mu je ovo 'najveći dan otkako vodi bolnicu'.