Pripremite se

Nova promjena vremena: Stiže južina, a s njom i obilna kiša i jaki vjetrovi

02.11.2019 u 07:48

Bionic
Reading

Nakon tjedan dana pravog jesenskog vremena i hladnoće, stiže zatopljenje. No više temperatura sa sobom donose i kišu i jak vjetar

'U subotu će na istoku zemlje biti promjenljivo oblačno i toplije nego u petak, uz dnevnu temperaturu do 15 °C. Mjestimice će biti slabe kiše, ponajprije u zapadnoj Slavoniji u drugom dijelu dana. Puhat će povremeno umjeren jugoistočnjak', stoji u prognozi Petre Mikuš Jurković za HRT.

U središnjoj Hrvatskoj od sredine dana jugozapadnjak. Prije njega ujutro još može biti magle. Oblaka će biti mnogo, povremeno i slabe kiše, a kraća sunčana razdoblja moguća su tek rijetko.

Na zapadu zemlje sunce se vjerojatno neće vidjeti. Povremeno će padati kiša, na širem riječkom području moguće i obilnija. Uz umjeren jugozapadnjak, na sjevernom Jadranu i jugo te južni vjetar, dnevna temperatura zraka bit će od 15 do 17 C, a u gorju i unutrašnjosti Istre između 11 i 14 °C.

U Dalmaciji toplije, no i ovdje je moguća obilnija kiša, posebice na otocima. Dok će uz more biti i kraćih sunčanih razdoblja, u unutrašnjosti će ona vjerojatno izostati. Zapuhat će umjereno jugo i južni vjetar koji će prema kraju dana jačati. Na jugu Hrvatske će već poslijepodne biti jakog juga i južnog vjetra. Oblaka više nego u petak, povremeno uz kišu, osobito navečer moguće i obilna - u obliku pljuskova praćenih grmljavinom. I dalje danju toplo, od 17 do 21 °C.

Vremenska prognoza 2.11. Izvor: Screenshot / Autor: DHMZ

Od nedjelje još toplije, ali i vjetrovitije, većinom i kišovitije

Na kopnu sljedećih dana južina i iznadprosječna toplina - od nedjelje ponegdje i oko 20 °C. Kiša će biti česta, osobito u gorju te unutrašnjosti Istre i Dalmacije, gdje će lokalno biti i obilna, a može i zagrmjeti. Povremeno će puhati i jak južni i jugozapadni vjetar.

I na Jadranu kišovito i vjetrovito, osobito u nedjelju, kada će kiša nerijetko biti obilna, a puhat će i jako do olujno jugo te južni vjetar. U ponedjeljak pak prolazno okreće na jugozapadnjak. Uz južinu danju će biti toplo, a osobito će porasti jutarnja temperatura.

  • +9
Južina Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL