UNIŠTILO IH DRUŠTVO, A ONDA I PRIRODA

Nova nevolja zadesila radnice Kamenskog

14.12.2012 u 20:10

Bionic
Reading

Bivšim radnicama Kamenskog, okupljenima u udrugu, poplava izazvana puknućem vodovodne cijevi na Knežiji u potpunosti je potopila prostorije udruge u Ulici braće Cvijić. Uništeno je svih 13 doniranih šivaćih strojeva, računalo, materijal za šivanje… 'Prvo nas je uništilo društvo, a sad i priroda', požalila se Đurđa Grozaj, predsjednica Udruge Kamensko

Kad su prije pola godine od Grada Zagreba na korištenje dobile prostor od 50-ak kvadrata u zagrebačkom naselju Knežija, a potom strpljivo počele prikupljati strojeve i materijal za rad, članicama Udruge Kamensko i bivšim zaposlenicama istoimene tvornice bar se malo vratio osmijeh na lice. Ispunjen je bar jedan od ciljeva, kako su same priznale, da se 'poniženim ženama podignu glave i vrati samopouzdanje'.

Poplava u noći na četvrtak, koja je izazvala kaos na Knežiji, prekinula promet i bez vode ostavila brojne zagrebačke obitelji u tom dijelu grada, njima je donijela novu nevolju. Svih 13 šivaćih strojeva, koje su dobile kao donaciju, sav materijal za rad i oprema koju su imali – uništena je.

'Sve je doslovno plivalo u vodi do koljena. Ponovno smo uništeni – prvi put su to učinili lopovi, odnosno društvo, a sad je to učinila poplava, odnosno priroda. Slomljeni smo', požalila se Đurđa Grozaj.

Strojevi koje su vrijedne žene dobile kao donacije trebali su poslužiti za edukaciju kojom bi svatko tko poželi imao priliku naučiti šivati. Osmišljene su i druge radionice, čak i poduka starim zanatima, pletenju i izradi raznih korisnih predmeta, no sad je sve uništeno.

'Svaki od 13 strojeva pričao je svoju priču, jer su ih donirali dobri ljudi i za svaki stroj ispričali nešto iz svoje prošlosti, a što ih je, kroz drage uspomene, vezalo uz njih. Sad je to sve namočeno i kako je riječ o preciznoj mehanici – nepovratno izgubljeno', očajna je Đurđa Grozaj.

Posjetili su ih, odmah po saznanju da su poplavljeni, predstavnici Ministarstva socijalne politike i mladih, te obećali pomoć. Pokušaj traženja pomoći u gradskoj upravi Zagreba, na žalost, nije urodio plodom. Ako kome treba pomoći i u nesretnim vremenima pokušati vratiti osmijeh na lice, ali i ispraviti bar dio nepravde koja im je učinjena, svakako su, među prvima, bivše radnice Kamenskog.