studija pri kraju

Nova karta buke u Osijeku: Hoće li Strossmayerova ostati najbučnija ulica u gradu?

24.04.2019 u 22:21

Bionic
Reading

Pri kraju je izrada nove Karte buke Osijeka. Posljednja je izrađena prije pet godina, a najtiši dijelovi grada su tada bili Sjenjak i Vijenac Ivana Meštrovića, stambena naselja koje ne presijeca mnogo prometnica dok je najviša razina buke zabilježena u Strossmayerovoj ulici. Hoće li se što promijeniti s novom kartom?

Pri kraju je izrada nove Karte buke Grada Osijeka. Prema posljednjoj, objavljenoj prije pet godina, najtiši dijelovi Osijeka su bili Sjenjak i Vijenac Ivana Meštrovića, stambena naselja koje ne presijeca mnogo prometnica dok je najviša razina buke usred dana zabilježena u Strossmayerovoj ulici. Studija vrijedna 467 tisuća kuna obuhvaćala je buku cestovnog, tramvajskog, željezničkog i industrijskog prometa. Je li se od tada nešto promijenilo?

'Prethodnom je strateškom kartom buke ustanovljeno da do određenih prekoračenja buke na području Osijeka dolazi najviše u sektoru prometa, i to pružnog (tramvaji) i cestovnog, posebno na području obilaznice oko Osijeka. Grad Osijek surađuje s Hrvatskim cestama koje su svjesne da postavljeni bukobrani nisu dovoljno učinkovito sredstvo te će u doglednom području na određenim dionicama obilaznice postaviti više i učinkovitije bukobrane. Što se tiče buke od tramvajskog prometa, Gradski prijevoz putnika započeo je s projektom modernizacije tramvajske mreže u sklopu čega će se nabaviti i novi niskopodni tramvaji čije će korištenje imati učinak na smanjenje buke', rekla je za Glas Slavonije pročelnica Upravnog odjela za graditeljstvo, energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša Ljiljana Belajdžić.

Osječani su u završnoj fazi izrade strateške i konfliktne karte kao i akcijskog plana upravljanja bukom na gradskom području, a očekuje se kako će Karta buke biti spremna za koji tjedan kada započinje i postupak savjetovanja s javnošću.

Kada je u pitanju buka izazvana različitim priredbama i manifestacijama na otvorenom, Osječani su to regulirali gradskom odlukom o dopuštenim razinama buke prilikom održavanja javnih skupova, razonode, zabavnih i drugih aktivnosti. Na temelju nje se za određene manifestacije odobravaju prekoračenja buke.

'Za razliku od nekih drugih gradova kao što su Zagreb, Zadar i Split koji većim dijelom godine imaju učestale manifestacije, u Osijeku su te manifestacije ograničene na određeno razdoblje tijekom ljetnih mjeseci. Ove nam je godine plan i revidirati postojeću Odluku kako bismo jasnije definirali lokacije, vremena i razine buke, a sve u skladu sa strateškim dokumentima koji će biti doneseni', poručila je Belajdžić.