pohvalio se na facebooku

Pogledajte u što Osječani planiraju pretvoriti staru austrougarsku konjušarnicu

08.03.2019 u 14:00

Bionic
Reading

Stara austrougarska konjušarnica u baroknoj osječkoj jezgri Tvrđi dobit će novu funkciju. Uz pomoć 15 milijuna kuna zapušteni povijesni prostor kod cestovnog mosta preko Drave prema Baranji trebao bi postati Centar za posjetitelje. Viziju budućeg projekta s Osječanima je preko svojega Facebooka podijelio prvi čovjek grada Ivan Vrkić

'Dragi sugrađani, ekskluzivno s vama dijelim predloženu viziju budućeg Centra za posjetitelje Tvrđa, koji će se izgraditi na prostoru vanjskog obrambenog prstena. Projekt vrijedan oko dva milijuna eura pretvorit će zapušteni povijesni prostor u regionalni prijamni info-turistički centar, čiji će sadržaji promovirati sve turističke atrakcije istoka Hrvatske. #VolimOsijek', napisao je na svojem Facebooku osječki gradonačelnik Ivan Vrkić.

Projekt je vrijedan oko 15 milijuna kuna, uz pomoć kojega bi nekadašnja austrougarska konjušarnica bila pretvorena u Centar za posjetitelje. Zapušteni prostor kod cestovnog mosta dr. Franje Tuđmana preko Drave za Baranju, na križanju Trpimirove ceste i Europske avenije, planira se preurediti u regionalni prijamni info-turistički centar čiji će sadržaji promovirati sve turističke atrakcije na istoku Hrvatske. Uz njega će se urediti stajalište za autobuse, taksije i osobna vozila, a svoj će prostor dobiti i cikloturisti koji će se ondje moći istuširati te svoje bicikle ostaviti ili popraviti. Bit će to i točka u kojoj će se nalaziti multimedijska dvorana, suvenirnica, trgovina, mjenjačnica, ali i ugostiteljski objekt s velikim sanitarnim čvorom.

Prije točno mjesec dana Osječani su ugovorili i realizaciju najvećeg projekta sufinanciranog europskim novcem na području Osijeka i istočne Hrvatske. Riječ je o projektu Tvrđa, vrijednom više od 90 milijuna kuna, od čega 65 bespovratnih milijuna kuna dolazi iz europskih fondova dok će ostatak osigurati grad. Njime će se sveobuhvatno rekonstruirati, obnoviti i dograditi kompletna infrastruktura, od sanitarne i oborinske kanalizacije, preko distribucijske telekomunikacijske i elektroenergetske kabelske kanalizacije, do ulica i pješačkih zona koje se prostiru na preko 30.000 četvornih metara.

  • +11
Osječka barokna jezgra Tvrđa Izvor: Pixsell / Autor: Marko Mrkonjic

Osječani su istovremeno započeli i oko 66 milijuna kuna vrijedan projekt obnove Stare pekare, kao i Trga Vatroslava Lisinskog u Tvrđi, a još pet projekata spremno je za aplikaciju prema europskim fondovima, među kojima je i Centar za posjetitelje.