POVEĆALI PLAĆE I ZADRŽALI SUBVENCIJE

Nova egipatska vlada smiruje situaciju?

Trg Tahrir Egipat prosvjed

Trg Tahrir Egipat prosvjed

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Nova egipatska vlada obećala je u ponedjeljak, na svojoj prvoj sjednici otkako je prije dva tjedna izbila pobuna u zemlji, da će povećati plaće državnim službenicima, zadržati subvencije, te privući strana ulaganja.

Vlada je u priopćenju najavila da će povisiti plaće službenika u državnoj administraciji, te vojne i civilne mirovine za 15 posto.

Suočen s masovnim prosvjedima, egipatski predsjednik Hosni Mubarak raspustio je vladu prošlog mjeseca i imenovao je novu kojoj je naredio da zadrži subvencije. Subvencije su osjetljivo pitanje u Egiptu budući da mnogi ljudi ovise o subvencijama za hranu.

Politika ekonomske liberalizacije bivše vlade, koju su hvalili strani ulagači, bila je na udaru kritika siromašnih Egipćana.

"Sadašnja vlada je odlučna u promoviranju i provedbi politike otvorenih vrata", rekao je novi premijer Ahmed Shafiq nakon prve sjednice vlade istaknuvši da će također raditi na privlačenju stranih ulaganja.

"U potpunosti smo uvjereni u uspjeh naše politike", istaknuo je i dodao da će vlada zadržati subvencije "u potpunosti i bez ograničenja".

Prosvjednici su i u ponedjeljak, 14. dana prosvjeda, na ulicama Kaira zahtijevali odlazak s vlasti egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka, koji je održao prvi sastanak nove vlade, ali bez konkretnog napretka u pregovorima s protivnicima režima.

Mubarak (82), koji je odbio pozive da odstupi s vlasti prije rujanskih izbora, tvrdeći da bi to uzrokovalo kaos u zemlji kojom vlada 30 godina, pokušao se usredotočiti na ponovnu uspostavu reda.

Prosvjednici, zabarikadirani u šatorima na središnjem kairskom trgu Tahrir, drže se obećanja da neće prekinuti prosvjede sve dok Mubarak ne odstupi i odbacuju kao nedovoljne ponude reformi iznesene na nedjeljnom sastanku vlasti i oporbe na kojem su, prvi put nakon pola stoljeća, sudjelovali i pripadnici zabranjenog Društva muslimanske braće.

Život u megalopolisu od 20 milijuna stanovnika vrlo se polako vraća u svoj tijek. Policijski sat i dalje je na snazi, ali prve trgovine i banke počele su otvarati vrata klijentima, a za kraj tjedna najavljeno je i ponovno otvaranje kairske burze, zatvorene od 30. siječnja.

Iako je stanje zasad mirnije nego proteklih dana, prosvjednici su u ponedjeljak ujutro onemogućili zaposlenicima ulazak u "Mugamu", golemo zdanje koje je simbol državne moći i njezine goleme birokracije. Također su, po vlastitim riječima, uhitili muškarca koji je želio podmetnuti požar u tu zgradu i za to optužiti prosvjednike te ga predali vojsci.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi