crobarometar

Nova anketa otkriva koga bi građani izabrali za premijera

24.12.2023 u 21:17

Bionic
Reading

Koga bi građani, kada bi mogli direktno birati, najradije izabrali za premijera ili premijerku?

Dnevnik Nove TV to je istražio u suradnji s Ipsos Pulsom, u periodu od 1. do 20. prosinca i na uzorku od 674 građana koji planiraju izaći na izbore

Na prvom mjestu je Andrej Plenković: njega bira 26,5 posto ispitanih što je nešto lošiji rezultat od onoga kojeg HDZ ima u ovomjesečnom Crobarometru. Daleko iza njega na drugom mjestu je Ivan Penava, kojeg bi kao premijera rado vidjelo 11,2 posto ispitanih, što je pak bolji rezultat od rejtinga njegove stranke.

Na trećem mjestu Sandra Benčić – nju kao premijerku želi gotovo 10 posto ispitanih, što je također bolji rezultat od platforme Možemo! u nedavnom Crobarometru.

Četvrti je Peđa Grbin, njega bi kao premijera željelo 7 posto ispitanih – i ovdje kao i kod Plenkovića lošiji osobni rejting od stranačkog. Peti je Nino Raspudić s gotovo pet posto podrške, i njegov je rejting slabiji od Mostova.

I oko podrške mogućim premijerima i premijerkama more neodlučnih: čak 20.7 posto. Na ostale potencijalne kandidate otpada 15 posto ispitanih, s tim da nitko pojedinačno ne prelazi jedan ili dva posto. Oni koji bi na izbore išli, a nikoga od navedenih ne žele za šefa Vlade je 0.3 posto, a tajnu za sebe čuva 4.4 posto ispitanih.