SASTANAK U ADIS ABEBI

Nostalgični Etiopljani pričali Vesni Pusić kako su surađivali s Jugoslavijom

16.07.2015 u 10:53

Bionic
Reading

Zadnji dan boravka u Adis Abebi, prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić započela je susretom sa zamjenikom predsjedavajuće Afričke unije Erastusom Mwenchom, priopćeno je iz MVEP-a

Kako se navodi, ministrica Pusić je na sastanku u glavnom gradu Etiopije informirala zamjenika Mwenchu o hrvatskoj razvojnoj politici i suradnji, naglasivši kako je Hrvatska nekada bila primatelj a sada je pružatelj razvojne pomoći i vrlo dobro razumije sve s čime se zemlje korisnice suočavaju.

'Cijenimo vašu ulogu zemlje pružateljice pomoći, iako - kako ste i sami rekli, nemate velika sredstva, ali važni su projekti', rekao je zamjenik Erastus Mwencha.

Postoji veliko područje za suradnju, posebno u obrazovanju, rekao je i dodao da vjeruje kako je Afrika spremna za industrijalizaciju i razvoj vlastite ekonomije. Obrazovanje, vještine i zdravstvo su ključni, ali i infrastruktura, rekao je Mwencha. Podsjetio je kako je u razdoblju najveće aktivnosti pokreta nesvrstanih bila vrlo snažna suradnja između Jugoslavije i afričkih zemalja.

Ako postoje zainteresirani investitori oni su dobrodošli, rekao je te dodao da se danas Afrika, kao mladi kontinent, suočava s brojnim izazovima, manjkom posla i odlaskom mladih, priopćeno je iz MVEP-a.