JANDROKOVIĆ U BEOGRADU

Nositelje stanarskog prava zbrinuti ako se vrate

  • Autor: An. S.
  • Zadnja izmjena 25.03.2010 14:11
  • Objavljeno 25.03.2010 u 14:11
Gordan Jandroković

Gordan Jandroković

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Goran Mehkek

Nositelji stanarskog prava bit će zbrinuti samo ako se vrate u Hrvatsku, poručio je ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković u četvrtak u Beogradu na međunarodnoj konferenciji 'Trajna rješenja za izbjeglice i prognanike - suradnja država regije'

Na konferenciji su sudjelovali i ministri vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj, Republike Srbije Vuk Jeremić i Crne Gore Milan Roćen te predstavnici Europske unije, Visokog povjerenstva Ujedinjenih naroda za izbjeglice, Vijeća Europe i Organizacije za europsku sigurnost i suradnju.

U priopćenju MVPEI-a stoji da je u proces obnove i stambenog zbrinjavanja dosad uloženo 5,3 milijarde eura. Usprkos financijskoj krizi, Vlada Republike Hrvatske i nadalje provodi sve programe pomoći za izbjegle i prognane osobe, što ostaje na samom vrhu njezinih prioriteta. Prema posljednjim podacima, Republika Hrvatska lokalno je integrirala 120.000 izbjeglica, a stvoreni su uvjeti za povratak domovima svih prognanika te za 132.000 povratnika.

Nadalje, navode iz Ministarstva, Republika Hrvatska je, iako to nije bila njena međunarodno-pravna obaveza, uvela i mehanizam za stambeno zbrinjavanje bivših nositelja stanarskog prava, ali pod uvjetom povratka, koji leži i u srži međunarodnog izbjegličkog prava.

Kao dokaz, nastavljaju, može poslužiti i prije samo desetak dana donesen Plan aktivnosti kojim su utvrđeni mehanizmi za još transparentniju i učinkovitiju provedbu Programa stambenog zbrinjavanja izbjeglica – bivših nositelja stanarskih prava. Time se može meritorno ustvrditi da će proces povratka uskoro biti priveden kraju.

Ministar Jandroković istaknuo je i da je potrebno harmonizirati i ujednačeno primijeniti međunarodna pravila o deregistraciji, jer je broj osoba s izbjegličkim statusom u pojedinim zemljama regije još uvijek nerealno visok. Također, ocijenio je i da je bez razjašnjavanja stvarnog broja izbjeglica nemoguće procijeniti stvarno stanje, kao ni potencijalne financijske implikacije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi