POLICIJA O UGROZAMA PROSLAVE

'Nosili su transparent protiv EU-a, samim time su izgrednici'

02.07.2013 u 12:47

Bionic
Reading

Kako bi 30. lipnja i 1. srpnja sve prošlo u najboljem redu, a Hrvatska elegantno ušla u Europsku uniju, angažirano je 1.200 policajaca, svi sektori ravnateljstva policije, sigurnosno-obavještajne službe… Direktne prijetnje ugroze proslave i sigurnosti 120 visokih dužnosnika koji su se slili u Zagreb nije bilo, iako je kriminalistička policija na periferiji zagrebačkog slavlja imala pune ruke posla

'Izgrednici' s transparentom protiv EU-a

Na pitanje o privođenju nekoliko građana koji su u blizini glavnogzagrebačkog trga u nedjelju imali transparent protiv Europske unije,glavni ravnatelj policije Vlado Dominić kratko je rekao da su samim time oni 'izgrednici' i da su ocijenili da ih je 'bolje zadržati'.

Operativna akcija Europa uspješno je provedena, na zadovoljstvo glavnog ravnatelja policije Vlade Dominića i ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića. On je pak rekao kako je riječ o najvećoj sigurnosnoj akciji od 2003. i posjeta pape Ivana Pavla II, kada je u osiguranju bilo angažirano deset tisuća policajaca. Ostojić se pohvalio kako osiguranje proslave ulaska u EU nije skupo, da je ukupno koštalo kao osiguranje dva derbija visokog rizika.

Prikriveno djelovanje krim policije

Dok su pripreme za zaštitu čak 61 štićene stane osobe tekle od kraja svibnja, drugi sektor policije na čelu s Vitomirom Bijelićem, načelnikom Uprave kriminalističke policije, imao je pune ruke posla kako bi osujetio eventualne pokušaje ugroze sigurnosti. 'Kriminalistička policija djelovala je manje vidljivo te prikriveno', rekao je Bijelić i stao nabrajati događaje koji su prethodili nedjeljnom slavlju, makar, ističe, nijedan od njih ne može se povezati s proslavom.

Tako je spomenuo slučaj koji je već došao do medija. Riječ je o uhićenju 45-godišnjeg hrvatskog državljanina kojeg je 28. lipnja policija presrela na području PU krapinsko-zagorske. U prtljažniku mu je nađeno eksplozivno sredstvo s punjenjem od 200 grama TNT-a koje je bilo spremno za upotrebu. Bijelić naglašava da ta količina TNT-a ne može prouzročiti veliku štetu te da se motivi vlasnika bombe zasad ne mogu dovesti u vezu s proslavom ulaska u EU.

Mediji su pisali kako je riječ o nekadašnjem prvaku Hrvatske u bodybuildingu Amauryiju Rizi Gonzalezu koji je navodno nakon uhićenja tvrdio da je eksplozivnom napravom htio počiniti samoubojstvo, ali se predomislio.

Jedini stvarni pokušaj 'napada' na državne institucije povodom proslave bio je onaj hakerski. Naime, u subotu su privedene četiri osobe starosti od 16 do 25 godina koje su htjele izvesti hakerski napad na stanice hrvatske Vlade 30. lipnja.

Krim policija razriješila je krajem prošlog tjedna i osam pljački, od čega su četiri razbojstva u bankama. Uhićeno je pet hrvatskih državljana starih između 23 i 25 godina koji su izveli osam oružanih pljački u kojima su 'zaradili' oko tri milijuna kuna.

Odred za ciljane potrage u Zagrebu je na ulici uhitio 54-godišnjaka koji se nalazio na tjeralici zbog niza kaznenih djela. Također je presječen krijumčarski lanac oružja iz BiH za neke od europskih zemalja. 25. lipnja u autobusu koji je prometovao na području RH policija je u dvije putne torbe pronašla 12 komada automatske puške Crvena zastava.