FRANCUSKA UPOZORAVA

Normalizacija odnosa s Kosovom uvjet Srbiji za EU

21.02.2012 u 14:42

Bionic
Reading

Francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe izjavio je za Večernje novosti od utorka kako je Srbija zaslužila status kandidata za članstvo u Europskoj uniji (EU) te u tom pogledu istaknuo kako je politički neophodno i od iznimna značenja normalizirati odnose između Srbije i Kosova

U razgovoru za taj beogradski dnevnik, objavljenom na dan kada se u Bruxellesu očekuje nastavak dijaloga između pregovaračkih timova Srbije i Kosova, Juppe ističe kako je EU jasno izrazila svoja očekivanja te da se napredak u dijalogu između Beograda i Prištine treba usmjeriti na upravljanje granicama i na sudjelovanje Kosova na forumima regionalne suradnje.

'Vaša zemlja je pokazala svoju odlučnost da se napreduje u ovim pitanjima. Od iznimne je važnosti da do sastanka Vijeća ministara EU 28. veljače bude poslan jasan signal u vezi s uspostavljanjem integriranog upravljanja prijelazima. Također je važno da misija EULEX može slobodno izvršavati svoj mandat na sjeveru Kosova', kazao je Juppe.

Srbija je, po njegovim riječima, ostvarila velik napredak u političkim reformama, u suradnji s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i u dijalogu s Kosovom te je 'zaslužila prijeći novu etapu ka Europskoj uniji'.

'Proširenje ovisi o kapacitetima EU-a'

Upitan kako općenito riješiti pitanje Kosova imajući u vidu da ga neke zemlje EU priznaju, a neke ne, te mora li Srbija priznati neovisnost Kosova ukoliko želi ući u EU, šef francuske diplomacije odgovorio je kako je normalizacija odnosa između dvije zemlje politički neophodna. Kazao je kako će to pridonijeti stabilnosti u regiji i europskoj perspektivi obiju zemalja i da svaka strana mora pokazati vjerodostojnost u svojoj europskoj posvećenosti i odlučnost da se ostvare neophodni napori, dodavši kako 'iskreno govoreći, ne postoji alternativa'.

Na pitanje kako da Srbija ne bude žrtva lošeg ozračja u samoj Uniji u vezi s daljnjim proširenjem, Juppe je kazao kako je jedno sigurno - da proširenje ovisi i od kapaciteta prihvata Europske unije.

'U tom smislu - da, suverena dužnička kriza, ovakva kakvom je poznajemo, navela je Uniju da preispita i poboljša svoju gospodarsku upravu. Ali to, načelno, ne dovodi u pitanje priznatu perspektivu proširenja zemljama zapadnog Balkana. Želimo je vidjeti ostvarenu u razumnoj budućnosti. Nedavno pristupanje Hrvatske potvrđuje da su naši postupci u skladu s našim angažmanima', objasnio je Juppe.

Odluka u ožujku?

Europsko vijeće 9. prosinca 2011. odlučilo je da status kandidata Srbije za članstvo u EU bude dodijeljen u ožujku 2012., ako se do tada postigne veći napredak u dijalogu Srbije s Kosovom. Kako je tada najavljeno u Bruxellesu, sljedeća procjena o tome hoće li Srbiji biti dodijeljen status kandidata za članstvo u EU trebala je biti na dnevnom redu sredinom veljače, a konačna odluka može se očekivati u ožujku.

Nastavak dijaloga između Srbije i Kosova uz posredovanje EU očekuje se danas u Bruxellesu, nakon što je posljednji, osmi krug dijaloga završen početkom prosinca prošle godine. Tada je postignut dogovor o integriranom upravljanju graničnim prijelazima između Kosova i Srbije, koje Srbi nazivaju samo administrativnim, a koje podrazumijeva postojanje samo jedne kontrolne točke na svakom od graničnih prijelaza, bez ikakvih državnih obilježja na njima. Provedbu ovog sporazuma dodatno kompliciraju Srbi sa sjevera Kosova koji su još u rujnu na lokalnim prometnicama postavili barikade na graničnim prijelazima Jarinje i Brnjak na sjeveru Kosova, jer ne žele dopustiti da kosovske vlasti, koje oni ne priznaju, kontroliraju te granične prijelaze. Svoje neslaganje s politikom vlasti u Beogradu nedavno su iskazali na referendumu provedenom unatoč protivljenju službenog Beograda.

Prema ranijim najavama, očekuje da će u današnjem nastavku dijaloga središnja tema biti predstavljanje Kosova na regionalnim međunarodnim skupovima.