DEVET GODINA U ZATVORU

Norac traži smanjenje kazne

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 23.07.2010 14:22
  • Objavljeno 23.07.2010 u 13:52
Mirko Norac

Mirko Norac

Izvor: Pixsell / Autor: Jerko Blajic/Vecernji list

Mirko Norac zatražio je od Vrhovnog suda da mu smanji jedinstvenu 15-godišnju zatvorsku kaznu na koju je osuđen za ratne zločine na gospićkom području i u Medačkom džepu

'Zatražio sam od vrhovnog suda da zbog niza olakotnih okolnosti utvrđenih tijekom dvaju suđenja smanji kaznu koju je nedavno objedinio riječki Županijski sud', potvrdio je za Hinu Norčev branitelj Vlatko Nuić

Mirko Norac je za zločine na gospićkom području pravomoćno osuđen na 12, a za zločine u Medačkom džepu na šest godina. Te kazne su objedinjene u maksimalnu kaznu od 15 godina, što je, smatra njegov branitelj, za obranu nedovoljno.

'Problem je što riječki županijski sud nijednom riječju nije obrazložio zašto je donio maksimalnu moguću objedinjenu kaznu od 15 godina niti se osvrnuo na niz olakotnih okolnosti koje su uzete u obzir tijekom dvaju suđenja i određivanja pojedinačnih kazni', kazao je Nuić koji se žalio na odluku o objedinjavanju kazne.

Podsjeća da je na suđenju tzv. gospićkoj skupini utvrđeno da su zločini počinjeni u nametnutom ratu, pod stalnim napadima na Gospić, te da su kao olakotne okolnosti uzete hrabrost Norca, njegove zasluge u obrani tog grada, mladost i držanje na sudu. Norčev branitelj podsjeća i da je na drugom suđenju za zločine u Medačkom džepu utvrđen blaži oblik Norčeve krivnje, a to je nečinjenje, odnosno to što nije kaznio počinitelje zločina.

Najavio je da će nakon odluke vrhovnog suda podnijeti i zahtjev za uvjetni otpust. 'Taj zahtjev je moguć već nakon polovice odslužene kazne, a moj branjenik već je izdržao gotovo dvije trećine', kazao je.

Norac je u zatvoru više od devet godina, od ožujka 2001.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi