URLANJE, PUCANJE, BUKA...

Nogometno ludilo plaši životinje! Kako im pomoći?

11.07.2018 u 15:00

Bionic
Reading

S obzirom da je našim reprezantitvcima ostalo još dvije utakmice do kraja Svjetskog nogometnog prvenstva nema nikakve sumnje kako će se još urlati i pucati. No, nadamo se kako su se vlasnici pobrinuli da njihovi ljubimci ne pretrpe previše stresa

Vlasnici ljubimaca uglavnom nisu ljubitelji velikih slavlja jer ih često prate vatrometi, urlanje i pucnjava. S obzirom da je hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji ostalo još dvije utakmice do kraja Svjetskog nogometnog prvenstva, jadne životinje čeka još barem dva takva događaja u skoroj budućnosti.

  • +5
Najpopularnije mačke Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Glasni zvukovi izazivaju stres kod životinja. Ako niste sigurni kakvo je mentalno stanje vašeg ljubimca, obratite pažnju na njihovo ponašanje. U slučaju da se vaš ljubimac trese, skriva, pojačano slini, nekontrolirano mokri ili grize stvari po kući, prilično je dobra šansa da je pod povećanim stresom.

No, nije sve crno – možete pomoći svom ljubimcu na razne načine. Ako buka dolazi izvana, možete svom ljubimcu pustiti neku smirujuću glazbu koju voli, zatvoriti prozore i vrata po kući, spustiti rolete i zavuči zastore.

Pokušajte odvesti psa u šetnju prije nego galama počne, pokušajte biti s ljubimcem kod kuće tijekom glasnih događaja kako biste mu pružili osjećaj sigurnosti i nipošto ga nemojte kažnjavati za nepoželjno ponašanje.

Ukratko, pokušajte svog ljubimca izolirati od buke i pružiti mu osjećaj sigurnosti i podrške. Također pokušajte i sami ostati smireni jer svojim raspoloženjem i ponašanjem utječete na svog ljubimca.

Prije nego buka počne, možete svom ljubimcu pripremiti omiljenu hranu. Tako ćete mu skrenuti pažnju sa izvora stresa na ono što voli. Omiljene igračke su također dobra ideja.

  • +6
Najpopularniji psi Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Moguće je i pokušati naviknuti ljubimca na buku uz pomoć snimki oluja. Uz privikavanje na te i njima slične zvukove, ljubimci bi s vremenom trebali doživljavati manje stresa tijekom bučnih događaja.

Ne preporučamo farmakološka sredstva za smirenje, ali ako vam je ljubimac iznimno plašljiv, posavjetujte se s veterinarom što mu možete dati prije bučnih događaja.

Neke pasmine bolje reagiraju na buku od ostalih. Na primjer, bokseri, doge i lovački psi nisu toliko plašljivi. To je zahvaljujući njihovim genima. Također, ženke i sterilizirani psi nešto su osjetljiviji na glasne i neočekivane zvukove.

Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube