PASJE VRUĆINE

Kako zaštititi ljubimca od ljetnih vrućina

31.07.2013 u 13:00

Bionic
Reading

I vašem je ljubimcu vruće ovih dana. Proučite kojih biste se savjeta trebali pridržavati

Bonnie Schneider, meteorologinja na CNN-u, u svojoj knjizi 'Extreme Weather' (Ekstremno vrijeme) nudi savjete za zaštitu ljubimaca na ekstremnim vrućinama.

Kako ljubimci reagiraju na visoke temperature i vlagu?

Psi i mačke hlade se dahtanjem i znojenjem šapica.

Kako prepoznati da je ljubimcu prevruće?

Ako dišu teško i otvorenih gubica te pokazuje neke druge kliničke simptome poput neaktivnosti, nedostatka apetita, nereagiranja i dijareje.

Za visokih temperatura trebali biste paziti da nikada ne ostavite ljubimca zatvorenog u automobilu. Hladna i svježa voda trebala bi mu biti stalno dostupna. Ne bi smio biti izložen direktnom suncu.

Što napraviti kad primijetim da se životinja pregrijala?

Ako sumnjate da je ljubimac pregrijan, odvedite ga veterinaru što prije. U međuvremenu možete mu hladiti šapice, područja ispod pazuha i trbuh svježom vodom (izravno ili pomoću vlažnih ručnika) kako biste mu spustili tjelesnu temperaturu.


276351,276391,274976,274997
Mogu li životinje izgorjeti na suncu?


Da, životinje mogu izgorjeti na suncu (psi, mačke, konji, svinje) tako da svako direktno izlaganje suncu može rezultirati opekotinama. Opečena područja kod bijelih mačaka (obično uho) i ružičasta područja kod konja mogu se razviti u karcinom kože.

Je li nekim pasminama teže nego drugima?

Psi teške i guste dlake teže pate tijekom vrućina. Crni psi lakše apsorbiraju toplinu u tijelu pa imaju problema tijekom vrućih dana posebno kad su izloženi suncu.

Koje su najčešće pogreške?

Najgora je pogreška ostaviti ljubimca u zatvorenom automobilu. Pse ne bi trebalo tjerati na puno fizičke aktivnosti pri velikim vrućinama. Vlasnici bi trebali paziti da se pas dobro ohladi nakon vježbanja, savjetuje Huffington Post.