NAPETOSTI I STRES

Kako zaštititi ljubimca tijekom Noći vještica

30.10.2016 u 07:00

Bionic
Reading

Životinje uvijek najviše pate kad je vrijeme blagdana, što zbog pucnjave, što zbog prometa nepoznatih osoba po kući i pred vratima

Mačke su životinje navike, pa svaka promjena ugodne rutine postaje stresna za njih. Psi su nešto otporniji na takve situacije, no to ne znači da im stalna zvonjava na ulaznim vratima ne smeta.

Bez obzira na to radi li se o Noći vještica ili domaćem fašniku, životinje nisu ljubitelji tih dana. Osim što ih nadobudni vlasnici pokušavaju odjenuti u neku staru čarapu ili novo kinesko odijelce, ljubimci su pod stalnom navalom stranaca pred vratima i neugodnog zvuka zvona.

Vlasnici pasa često ne paze gdje ostavljaju zdjelu sa slatkišima, pa znatiželjni ljubimac bez problema može gurnuti svoju njušku u nju i pojesti nešto zbog čega mu se poslije mora ispumpati želudac. S druge strane, psi upijaju svu tu energiju koja ih okružuje, pa svoje veselje pokazuju skakanjem na djecu koja se nađu pred vratima. To svakako nije recept za dobre ishode.

Mačke će istovremeno provoditi većinu svojeg vremena spljoštene ispod nekog ormara ili na najvišoj polici između Krleže i Šenoe. Toj misli dodat ćemo još i činjenicu da su prestrašene životinje sklonije bijegu i agresiji.


Mačke možda nisu opasne po ljude, no psi mogu biti, pa je pametno s njima proći kroz najvažnije stvari koje ste ih naučili, poput slušanja raznih komanda. To će vam biti korisno čak i pri šetnjama jer uvijek postoji šansa da tijekom tih izlazaka više puta mimoiđete neku grupu klinaca koja je puna energije od hrpe šećera koju su pojeli.

Također pripazite da kad i ako kostimirate svoju životinju, ne stegnete nešto previše. Ne biste željeli da vam se ljubimac cijelo vrijeme guši dok se vi zabavljate fotografirajući ga.

Najpametnija stvar koju možete učiniti za osjetljivu životinju je osigurati joj neki 'siguran' prostor daleko od ulaznih vrata.

Crne mačke mogle bi se činiti posebno ugroženima tijekom Noći vještica, no imamo dobre vijesti – veterinarske statistike ne pokazuju da je boja krzna faktor kad su u pitanju medicinski problemi u tom razdoblju.

Najvažnije je pokušati održati rutinu svog ljubimca, a ako je to baš potpuno nemoguće, barem mu pronaći nekom mjesto gdje će se osjećati sigurno, te mu tamo preseliti sve osnovne potrepštine poput zahoda, zdjelica s vodom i hranom, igračaka i kreveta.