PREVARA OD 6,7 MILIJUNA KUNA

Nogometaše fiktivno zaposlili kao smetlare

Bionic
Reading

USKOK i Županijsko državno odvjetništvo u Splitu zaprimili su četiri posebna izvješća koja im je poslao Odjel gospodarskog kriminaliteta splitske policije, a u kojima se 17 osoba, bivših, ali i neki od sadašnjih trogirskih čelnika, te odgovornih osoba gradskog komunalnog poduzeća 'Dobrić', tereti za ukupno 46 kazbnenih djela u kojima su grad Trogir i komunalno poduzeće oštećeni za više od šest milijuna i 760 tisuća kuna

Za 21 kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti, 22 kaznena djela krivotvorenja službene isprave, dva kaznena djela nesavjesnog gospodarskog poslovanja te jedno kazneno djelo ovlasti u gospodarskom poslovanju prijavljeni su bivši trogirski gradonačelnik Vedran Rožić, bivši dogradonačelnik i čelnik HDZ-a Vinko Brkan, bivši voditelj nekadašnjeg Vlastitog pogona Grada Trogira HDZ-ovac Mario Gruić, pravnica Lada Šago, bivši član Poglavarstva HDZ-ovac Božo Jerković, bivša tajnica HDZ-a Trogir Ljiljana Šoda, te sadašnji gradonačelnik Trogira SDP-ovac Damir Rilje.

Brkan je prijavljen i kao direktor tvrtke Brkan – Plano d.o.o. za građenje i ekološku zaštitu , te Ante Jukica kao direktor tvrtke Nobel iz Viškova, piše Slobodna Dalmacija

Kao odgovorne osobe gradskog komunalnog poduzeća Dobrić d.o.o. prijavljeni su Duje Gruić i Ivan Tomaš, bivši direktori Dobrića, Ivan Špipšić, bivši stručni suradnik za prostorno planiranje Trogira, Ante Ivica, Romeo Palada, Tanja Vuković i Blaženko Belas

Grujić, Tomaš i Ivković su osnovali privatnu komunalnu tvrtku 'Trogirski komunalac' te su na nju, a da to nisu platili, prenijeli vozila za prijevoz otpada koja su bila u vlasništvu Dobrića. Komunalac je otpad odlagao na odlagalištu Dobrića, a sve po puno povoljnijim cijenama od važećeg cjenika.

Odgovorne osobe Grada i Dobrića su 'zaposlile' tridesetak nogometaša HNK Trogir i desetak novinara Glasa Dalmacije i Trogirskog lista i tako također oštetile Grad jer su im isplaćivane plaće od 5 do 10 tisuća kuna neto mjesečno, a da oni nikada nisu bili stvarno zaposleni.

Brkana se sumnjiči i da je kao predsjednik HNK Trogir protuzakonito u ime Grada dobio jamstvo za kredit od Karlovačke banke koji je išao klubu i na taj način Grad je oštećen za milijun i pol kuna.

Sadašnjeg gradonačelnika Rilju, prema neslužbenim informacijama, navodno se tereti za potpisivanje isplate od oko dva milijuna i 400.000 kuna jednoj privatnoj tvrtki za izvedene građevinske radove na području grada, a da za to nije imao odluku Gradskog vijeća koja je nužna za isplatu tolikog iznosa.

Uz navedeno utvrđeno je da odgovorne osobe u više slučajeva provodile postupke javne nabave ne poštujući Zakon o istoj.