MARKOVIĆEV POUČAK

Nogometaš Šarić i brat pokušali ubiti homoseksualca!

24.11.2010 u 12:53

Bionic
Reading

Hrvatski vojni invalid, branitelj homoseksualne orijentacije Goran Hadžić (44), prijavio je Kontri i Iskoraku da su ga pokušali ubiti Miroslav Šarić (24), nogometaš prve hrvatske nogometne lige (bivši igrač Dinama i zaprešićkog Intera, koji je trenutno bez angažmana) i njegov brat Marko Šarić (21), koji su ga pratili nakon izlaska iz gay lokala

U priopćenju Kontre i Iskoraka ističe se da su na Gorana Hadžića bez ikakvog povoda nasrnuli Miroslav i Marko Šarić te su ga, u namjeri da ga usmrte, srušili na pod i udarali nogamaisključivo u glavu, a u svom naumu bi zasigurno i uspjeli da nisu bili spriječeni dolaskom četvero prolaznika.

Miroslav Šarić (žuti dres, desno)

Dok su ga udarali nogama u glavu, obojica napadača su višekratno ponavljala: 'Udri ga! Ubij ga! Ubij ga! Mamu mu jebem pedersku!'

Hadžić, hrvatski branitelj i ratni vojni invalid, zadobio je teške tjelesne ozljede u vidu frakture nosa s pomakom, hematoma po licu te razderotine usnice (sedam šavova).

Zbog krvarenja iz glave zadržan je u bolnici u Vinogradskoj ulici na odjelu za neurokirurgiju više dana. Napadači se sada nalaze u pritvoru u Zagrebu.

Pravni tim Iskoraka i Kontre pruža besplatnu pravnu pomoć osobama koje su doživjele nasilje i diskriminaciju na temelju seksualne orijentacije i rodnog identiteta već osam godina.

Iskorak i Kontra ističu da LGBT, lezbijke, gayevi, biseksualne i transrodne osobe u većini slučajeva ne prijavljuju nasilje zbog straha od otkrivanja njihove seksualne orijentacije, ali i nepovjerenja u državne institucije, osobito u policiju.

'Povećanje učestalosti i intenziteta napada na LGBT osobe u posljednje vrijeme ukazuje na potrebu efikasnijeg djelovanja represivnih organa – policije i Državnog odvjetništva – u takvim slučajevima', poručuju gay udruge.

Kontra i Iskorak pozdravljaju osudu zločina iz mržnje nad LGBT osobama od strane ministra unutarnjih poslova, međutim smatraju da je potrebna jača poruka države vezana za tu vrstu kaznenih djela. Potrebno je prije svega uvesti strože sankcije za zločine iz mržnje u novi prijedlog Kaznenog zakona koji je upravo u izradi.

Od državnih institucija Kontra i Iskorak traže:

•od Državnog odvjetništva da napad na g. Hadžića zbog brutalnosti i načina na koji je izveden okvalificira kao pokušaj teškog ubojstva u stjecaju s rasnom i drugom i drugom diskriminacijom;
•od nadležnih institucija da pronađu i na odgovarajući način sankcioniraju sve počinitelje nasilnih napada koji još nisu pronađeni;
•da se uvedu strože sankcije za zločine iz mržnje prema svim društvenim skupinama;
•da se uvede stalna edukacija policijskih službenika o zločinima iz mržnje na temelju seksualne orijentacije i bolja suradnja s nevladinim organizacijama koje se bave zaštitom ljudskih prava LGBT osoba;
•sankcioniranje diskriminacije i govora mržnje predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza i drugih nogometnih trenera te bolju primjenu Zakona o suzbijanju diskriminacije općenito.