PODUZENIK IZ DESNOG CENTRA

Noboa vodi u utrci za predsjednika Ekvadora s više od 50 posto

16.10.2023 u 06:26

Bionic
Reading

Poduzetnik u proizvodnji banana Daniel Noboa vodi prema dosad prebrojenim glasačkim listićima za sljedećeg predsjednika Ekvadora s 52,7 posto, ispred svoje ljevičarske suparnice Luise Gonzalez, koja je dobila 47,3 posto glasova, pri čemu je prebrojano više od polovine glasačkih kutija

Noboa, koji se neočekivano kvalificirao u drugi krug izbora, obećao je da će privući strana ulaganja, otvoriti radna mjesta za mlade i smjestiti opasne kriminalce na zatvorske brodove.

Noboa, iz saveza desnog centra Nacionalne demokratske akcije, u studenom će napuniti 36 godina. Nasljednik je poslovnog carstva svog oca Alvara Noboe.

Kampanja je do izbora u nedjelju bila je vođena u sjeni smrti predsjedničkog kandidata Fernanda Villavicencia, ubijenog 9. kolovoza tijekom skupa u Quitu. Vlada je za njegovo ubojstvo okrivila organizirani kriminal.

Ekvador je tranzitna država za krijumčarenje kokaina, a kriminalne organizacije bore se oko ruta kojima ta droga prolazi. Prvi krug predsjedničkih izbora održan je 20. kolovoza kad je Gonzalez završila prva s 33,6 posto glasova.