VRIJEME JE DA SE KRENE

Nobilo stvara liberalni projekt za promjene u Hrvatskoj

Bionic
Reading

Sudimo li po onome što je Slobodnoj Dalmaciji izjavio odvjetnik Anto Nobilo, nedavno objavljena vijest da osniva lijevu političku stranku, verziju španjolskog Podemosa prilagođenu hrvatskom tržištu točna je, samo što nije riječ o političkoj stranci, nego inicijativi; nije lijeva, nego lijevo liberalna; ne osniva je, nego traju konzultacije i nije osnivač, nego samo jedan od sudionika

'Ne, nije riječ o stranci, nego o širokim konzultacijama. Anketiramo niz stručnjaka iz oblasti financija, javne uprave i drugih područja o načinima provođenja korjenitih reformi u državi', ispričao je Nobilo Slobodnoj Dalmaciji i objasnio kako im je cilj doći do 'reformske platforme koja bi služila kao orijentir budućim vlastima'. Žele djelovati preko društvenih mreža i medija, pritiskati vladajuće stranke da ostvare ono što inicijativa smatra nužnim, a to je reforma državne uprave i lokalne samouprave 'da se odčepi krvotok gospodarstva'.

'Nećemo osnivati stranku, nego udrugu ako se pokaže potrebnim. Zasad smo inicijativa i okupljamo petnaest-dvadeset ljudi' – tvrdi, no nije htio reći tko su oni. Još ne žele istupati, ali političara nema, napominje, te demantira povezanost Ive Josipovića, donedavnog predsjednika države, s projektom. On u ovoj priči nema nikakvu ulogu.