BURAN POČETAK SUĐENJA

Nobilo se svađao sa sucem, Perković optužio njemačku tajnu službu

17.10.2014 u 15:03

  • +6

Počelo suđenje Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču

Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar

Bionic
Reading

Danas, 17. listopada, u Muenchenu je započelo suđenje Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču, bivšim agentima jugoslavenske tajne službe optuženima za organiziranje ubojstva 1983. godine hrvatskog političkog emigranta Stjepana Đurekovića u Njemačkoj. Ovo suđenje već mjesecima izaziva veliki interes hrvatske javnosti, s obzirom na zavrzlame oko izručenja Perkovića i Mustača, a za desni dio scene i zbog činjenice da je Perkovićev sin Saša jedan od najbližih suradnika predsjednika RH Ive Josipovića

14,45: Sudac je pročitao pismo koje je Josip Perković 2010. godine poslao parlamentarnom odboru Bundestaga, u kojemu se navodi kako mu je 'jedini zadatak bila zaštita unutar Jugoslavije', a da se u proces Pratesu 'grubo umiješala njemačka tajna služba'. Uslijedilo je čitanje dopisa ministru unutarnjih poslova Thomasu de Maiziereu, od kojega je Perković tražio da se istraži uloga svjedoka Vinka Sindičića u svemu.

Perković je u još jednom dopisu Bundestagu optužio Sindičića da je umiješan u dva ubojstva, te da je dirigiran od strane BND-a, koji je'napustio djelovanje u okvirima pravne države'.

Poslije toga je suđenje za danas zaključeno, te se nastavlja u ponedjeljak.

14,30: Sudac Dauster je dobio podršku sudskog vijeća za oduzimanje riječi branitelju Nobilu, koji će imati priliku postavljati zahtjeve kada dođe na red, te mu je rečeno kako u njemačkom procesnom pravu nije moguća takva diskusija među uključenima u proces.

Perkovićev odvjetnik Wagner je onda zatražio pisani primjerak odluke, na što mu je sudac Dauster odgovorio da će to biti moguće se dovrši cijeli protokol dana. 'Nećete mi izokretati riječi!', upozorio je sudac Wagnera.

14,15: Proces opet započeo.

14,00: Sudac Dauster i odvjetnik Nobilo su se porječkali oko svjedoka. Nobilo je rekao sljedeće: 'Tražimo od Državnog odvjetništva mišljenje o tome jesu li neki od glavnih svjedoka plaćeni ili usmjereni kako trebaju dati iskaz kao svjedoci. Iz naših dokumentata je vildjivo kako je najmanje jedan svjedok bio suradnik njemačke tajne službe BND, te da je tijekom jednog drugog sudskog procesa primao instrukcije kako treba svjedočiti. Za to mu je BND dobro platio. Iz naših je dokumenata vidljivo da je BND nabavljala eksploziv za terorističke skupine koje su napadale civilne objekte.'

Dauster je Nobila upozorio da govori o onome što je već u dokumentima, te da će imati rilike sve reći, ali ne sada. Zbog toga se dvoranom prolomio pljesak, koji je nakratko uzburkao duhove u sudnici. Sudac Dauster zaprijetio je svima da će 'letiti van ako se to ponovi'.

Sudsko vijeće se povuklo na konzultacije i proces je opet prekinut.

13,45: Podnevna pauza je gotova, suđenje se nastavlja. Mediji izvještavaju kako su se Perković i Mustač vatreno raspravljali sa svojim braniteljskim timovima prije nastavka procesa, ali da međusobno nisu razgovarali.

13,40: Pauza traje sada više od sat vremena.

Početak procesa Perkoviću i Mustaču bila je i jedna od vijesti dana u podnevnom dnevniku njemačke javne televizije ARD. 'Tagesschau' je proces obradio na kraju današnje emisije u prilogu s naslovom 'Jugoslavenski agenti pred njemačkim sudom'. Ističe se da obrana dovodi u pitanje vjerodostojnost svjedoka optužbe, koje opisuju kao 'dubioznim dvostrukim agentima'. Perkovićev odvjetnik Peter Wagner napominje kako su neki od svjedoka optužbe već osuđeni zbog različitih kriminalnih djela. Prikazan je i prosvjed desetak hrvatskih emigranata, koji su držali transparent na kojemu Tita optužuju za ubojstvo 770 tisuća Hrvata od 1945. godine.

12,50: Suđenje trenutno opet na kratkoj pauzi. Prije toga je sudac čitao dokumente o Krunoslavu Pratesu, koji je rođen 1945., a 1979. je počeo raditi za jugoslavensku tajnu službu. Čita se pismo koje je Prates 1992. poslao Tuđmanu, u kojemu se preporuča za suradnju.

Zbog simultanog prevođenja se nekad pročitano mora ponavljati, što donekle usporava sudski proces.

12,30: Optuženi su se izjasnili da će se braniti šutnjom. Sudac Dauster čita iz medicinskih dokumenata koji dokazuju da je Mustač najboljeg zdravlja i sposoban za proces. Mustač to potvrđuje, a nema ni prigovora njegovih branitelja. Nakon toga je pročitana molba gospođe Mustač za jednosatni susret sa suprugom nasamo, s obzirom da nije u mogućnosti lako doputovati. Sudac Dauster pokušava utvrditi jesu li u dokumentima koje ima i kopije iskaznica supruge i sina Josipa Perkovića, što njegovi odvjetnici odbijaju potvrditi. Čini se da se raspravlja o pravu na posjet u zatvoru.

Dauster onda prelazi na dokument u kojemu se nalazi Perkovićevo odbijanje 'iz zdravstvenih razloga' da svjedoči na suđenju Krunoslavu Pratesu, koji je prvi osuđen za Đurekovićevo ubojstvo te služi kaznu doživotnog zatvora u Njemačkoj. Ipak, Perković se tada pismeno očitovao o tome da 'nema nikakvog dodira s ubojstvom Đurekovića', jer su se time bavile 'savezne službe'. Usput se Perković poziva i na to kako je bio borac protiv terorizma, napose njemačkih ultraljevičara RAF-a, a 'Đurekovića se nije smatralo sigurnosnom prijetnjom', pa se 'služba njime nije nikako ni bavila'. 

Uslijedilo je čitanje dokumenta iz 1992. u kojemu predsjednik RH Franjo Tuđman i Josip Perković dogovaraju upostavljanje hrvatske tajne službe SDS. Perković potpisuje izjavu da nije učinio ništa protiv hrvatske emigracije i informira Tuđmana kako napreduje izgradnja novih obavještajnih struktura. Perković izričito poriče da je ikako upetljan u ubojstvo Bruna Bušića, - 'nisam nikad bio na teritoriju Francuske i Velike Britanije' - te se Tuđmanu preporuča kao 'dobar Hrvat'.

12,00: Njemački mediji podsjećaju da je tijekom osamdesetih godina ubijeno oko 30 hrvatskih emigranata iz političkih razloga, te da su sva ostala neriješena. Suđenje Perkoviću i Mustaču za jedno od njih bi možda moglo pokrenuti i ostale istrage s mrtve točke. Iz hrvatske zajednice u Njemačkoj se pak može čuti kako su zahvalni njemačkoj državi što se prihvatila raščišćavanja ubojstava Hrvata, kad već to Hrvatska nije bila spremna učiniti.

11,45: Tužitelj Dietrich iznosi stav kako su Perković i Mustač organizirali ubojstvo 'po naredbi visokorangirah jugoslavenskih političara', a glavni motiv za likvidaciju Đurekovića je bila njegova kritika Titovog režima, ali i zataškavanje sumnjivih poslova u državnoj naftonoj kompaniji INA, u kojoj je Stjepan Đureković bio direktor.

S druge strane, tužiteljstvo kaže da konkretan identitet počinitelja ubojstva Đurekovića u garaži nije poznat.

11,20: Proces Perkoviću i Mustaču se nastavlja.

11,00: Trajalo je oko pola sata da se prođu sve početne formalnosti, kojima je upravljao sudac Manfred Dauster. Konačno je započelo čitanje optužnice od strane državnog odvjetnika: 'Đureković je pripadao vodećoj skupini hrvatskih opozicionara, koji su kritizirali tadašnje jugoslavensko vodstvo. Perković je od svojeg nadređenog Mustača dobio nalog da isplanira ubojstvo, koje je logistički pripremio. Perković je odlučio da će se ubojstvo dogoditi u garaži u Wolfratshausenu.'

Perković je tijekom čitanja listao dokumente, dok je Mustač slušao mirno simultani prijevod, na trenutke zatvarajući oči. Također se došaptavao sa svojom odvjetnicom.

Nakon toga se pročitao detaljan opis brutalnog ubojstva Stjepana Đurekovića, koji je u sudnici saslušan u tišini, a poslije je proglašena kratka pauza.

10,30: Sudac Manfred Dauster je započeo suđenje, utvrdivši na početku svačiji raspored sjedenja. Zamolio je svjedoke da napuste sudnicu. Prošlo se i kroz osobne podatke optuženih, koji pak nose slušalice jer prate sve preko simultanog prijevoda. Sudac Dauster je pitao odvjetnike Perkovića i Mustača ima li prigovora na sastav sudskog vijeća, na što su oni odgovorili s 'ne'. U sudskoj publici ima mnogo hrvatskih emigranata i gastarbajtera, izvještavaju njemački mediji, a dojam je da 'optuženi ne izgledaju baš zabrinuto'.

10,15: Perković i Mustač su ušli u dvoranu 101 minhenskog Visokog pokrajinskog suda, javljaju njemački mediji. Obojica su u tamnim odijelima i bijelim košuljama. 'Rutinirano podnose što ih reporteri fotografiraju', rukuju se sa svojim odvjetnicima i sjedaju na mjesta.

10,00: Sudski proces Josipo Perkoviću i Zdravku Mustaču za ubojstvo Stjepana Đurekovića započinje upravo čitanjem optužnice. Presuda se ne očekuje prije travnja sljedeće godine.


Njemački mediji su u povodu početka suđenja objavili članke u kojima javnost podsjećaju o čemu je zapravo riječ. Konzervativni Frankfurter Allgemeine Zeitung objavio je tekst pod naslovom 'Stare veze i jedno ubojstvo', u kojemu se špekulira da bi Perković mogao odati mnoge tajne iz jugoslavenske i hrvatske povijesti, ako se odluči progovoriti na suđenju. U velikom članku se podsjeća i da je Đureković dugo godina bio direktor u Ini, te se opisuje i zvjerski način njegova ubojstva, likvidacija mecima i onda sjekirom.

Spiegel Online pak naglašava da se nakon čak 31 godine sudi optuženima, u članku naslovljenim 'Jugoslavenske državne tajne'. Predviđa se da će 'pronalaženje istine u ovom procesu biti teško', s obzirom na to da svi koji su uključeni u suđenje imaju svoje različite interese, a tematizira se i uloga njemačke tajne službe BND u Đurekovićevom ubojstvu, odnosno činjenici da je Njemačka tolerirala Udbine likvidacije hrvatskih emigranata na svojem teritoriju.

09,30: Suđenje 69-godišnjem Josipu Perkoviću i 72-godišnjem Zdravku Mustaču treba započeti u 10 sati na minhenskom Oberlandesgerichtu (Visokom pokrajinskom sudu). Sudskim vijećem od pet članova predsjeda 59-godišnji Manfred Dauster, koji ima i radnog iskustva kao međunarodni antikorupcijski tužitelj u Bosni i Hercegovini.

Bayerische Rundfunk javlja na svojem iveblogu kako se pred zgradom suda okupio i manji broj prosvjednika, s transparentima na kojima stoje parole poput 'Kandidaturu povlači izdajniče', te slika predsjednika Ive Josipovića s velikom petokrakom. Mogu se vidjeti i plakati protiv Josipa Broza Tita.

Također, njemački mediji ističu da su mjere sigurnosti za ovo suđenje jednake onima na suđenju neonacističkim teroristima NSU. Akreditacije za praćenje suđenja Perkoviću i Mustaču zatražilo je više desetina novinara. Suđenju prisustvuje i udovica Stjepana Đurekovića Gizela, koja je također jedan od tužitelja.

Branitelje predvodi minhenski odvjetnik Peter Wagner, koji je dio odvjetničkog tima koji će Perkovića zastupati pred Višim pokrajinskim sudom, a u kojemu su još odvjetnici Richard Beyer i Francziska Zurr, te odvjetnik Anto Nobilo iz Hrvatske. Na sud je stigla i minhenska odvjetnica Daniela Dopf, koja uz Lidiju Horvat iz Hrvatske zastupa Zdravka Mustača.