TEMELJEM HAŠKE PRESUDE

Nobilo s logoršima iz BiH dogovara tužbe protiv Hrvatske

14.12.2017 u 09:37

Bionic
Reading

Odvjetnik Anto Nobilo potvrdio je kako su predstavnici logoraša Armije BiH bili kod njega te kako su najavili tužbe protiv Republike Hrvatske. On ih još službeno ne zastupa, no dogovorili su se kako će zajedno 'krenuti u tom pravcu'

'Predstavnici logoraša bili su jučer kod mene i načelno smo se dogovorili da ćemo zajedno krenuti u tom pravcu, ali nisu potpisane punomoći, jer treba provjeriti niz činjeničnih i pravnih pitanja. Prema mojem mišljenju, smatram da se može pripisati odgovornost hrvatskoj državi za ono što se događalo u logorima, ali trebat će napraviti dubinsko istraživanje međunarodnog prava i ostalih činjenica. Trebat će pročitati cijelu presudu Prliću i ostalima, koja je obimna. I nakon što to napravim naći ćemo se ponovno s predstavnicima logoraša i dogovoriti konkretne korake', kazao je Nobilo za N1.

Za moguće tužbe protiv Hrvatske koristit će činjenicu da je nedavna presuda bosanskohercegovačkoj šestorki u Haagu utvrdila 'da su predsjednik države, ministar obrane i načelnik glavnog stožera sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu u ratu koji je bio međunarodni'.

'Tu bi činjenicu koristili u tužbama protiv Republike Hrvatske. Osnovno je pitanje može li se ono što se događalo u logorima u BiH pod upravom HVO-a pripisati Republici Hrvatskoj ili ne. Po mom mišljenju – da', kaže Nobilo.

Smatra da bi po istom receptu hrvatski logoraši mogli tužiti Srbiju s tim da bi to bilo i lakše jer su logori bili na teritoriju Srbije.

  • +15
Ante Nobilo Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić