AFERA AGRAM

Nobilo: Pripuz je radio na svoju štetu; jedino je on imao sve dozvole

22.01.2020 u 15:53

Bionic
Reading

Braniteljica zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića kojeg Uskok tereti da je bez natječaja dodijelio posao zbrinjavanja otpada CIOS-u suoptuženog Petra Pripuza izjavila je nakon rasprave da u tom poslu nije bilo imovinske koristi jer je gradu posao naplaćen po četiri puta nižoj cijeni.

Bandić se u srijedu pojavio na zagrebačkom županijskom sudu gdje se izjasnio da nije kriv za nezakonitosti u zbrinjavanju otpada.

Suđenje je formalno krenulo ispočetka nakon što je Uskok optužnici u slučaju Agram pripojio optužbe za zbrinjavanje otpada.

Uz Bandića na optuženičkoj klupi našao se i vlasnik CIOS-a Petar Pripuz i još 15 optuženika, dok je postupak u odnosu na Slobodana Ljubičića razdvojen zbog zdravstvenih razloga.

Svi okrivljenici su se nakon čitanja optužnice izjasnili su se da nisu krivi za optužbe po kojima je grad bez javnog natječaja dodijelio CIOS-u posao zbrinjavanja otpada.

Bandić i Pripuz izbjegli novinare

Nakon ročišta Bandić i Pripuz su izbjegli novinare jer im je omogućen izlaz na stražnja vrata suda pa su odvjetnicu Jadranku Sloković pitali jesu li ti optuženici privilegirani, na što je kazala da ona to nije primijetila.

No, ustvrdila je da je uvjerena je da će do kraja pobiti optužbe, ocjenjujući da je optužnica "sklepana na silu".

"Ovo je čudan predmet gdje se dokazuje da su se ljudi udružili da se po što jeftinijoj cijeni obave određeni poslovi", rekla je Bandićeva braniteljica, dodavši da su zbog toga tražili dopunu financijskog vještačenja kako bi se dokazalo da su tadašnje cijene bile četiri puta veće od onih po kojima je gradu naplaćen posao.

Tvrdi također da nije bilo imovinske koristi. "Šest godina smo raspravljali samo o tome ima li ili nema imovinske koristi, a zaključeno je da je posao obavljen po vrlo niskim cijenama i da nitko nije zaradio ništa, a što je ona apstraktna neimovinska korist koju tužilaštvo stavlja na teret optuženicima to nam je nepoznato", rekla je Sloković.

Ustvrdila je također da nema tajne poslovne suradnje između Bandića i Pripuza.

"Ako vi imate u Zagrebu Čistoću i tvrtke Pripuza koje jedine mogu odraditi dio tog posla onda se njih i držite jer vi neće osnovati tvrtku s pet zaposlenih koji vam trebaju riješiti pitanje smeća s ulica i nećete tražiti neku tvrtku koja to ne može napraviti jer su premale", rekla je.

Nobilo: I Uskok odustao od tvrdnje da je Pripuzu pribavljena protupravna korist

Pripuzov branitelj Anto Nobilo rekao je da je nakon šest godina od početka istrage čak i Uskok odustao od tvrdnje da se ostvarila protupravna imovinska korist za Pripuzovu tvrtku.

  • +5
Suđenje Milanu Bandiću zbog zloupotrebe položaja i ovlasti Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

"Vidjet ćete tijekom postupka da je bila vrlo velika hitnost jer je zdravlje građana bilo ugroženo, što je utvrdilo Ministarstvo zaštite okoliša", kazao je Nobilo. Tvrdi da ni jedna druga tvrtka nije mogla zbrinuti posao jer je došlo do promjene zakona.

Po njegovim riječima otpad se nije moglo odložiti na Jakuševac jer je to zabranilo Ministarstvo. U tom hitnom momentu, kaže Nobilo, jedino je tvrtka Petra Pripuza imala sve dozvole za zbrinjavanje otpada i drugog načina rješavanja nije bilo.

"Smisao je bilo djelovanje u interesu javnosti, a ne u interesu neke pojedine tvrtke. Utvrdit će se da je Pripuz računao ispod tržišne cijenu gradu Zagrebu odvoženje otpada, faktički na štetu svoje tvrtke... U isto vrijeme MUP-u je Pripuz zaračunavao 2000 kuna po toni otpada dok se Zagrebu sve to svelo do od 500 do 600 kuna", kazao je Nobilo.

Krajem siječnja odluka o dokazima

Na današnjoj raspravi Uskok i obrana iznijeli su dokazne prijedloge o kojima će sud odlučiti na sljedećoj raspravi 27. siječanja. Dok Uskok traži da se na raspravi pročitaju iskazi svjedoka s ispitivanja, obrane traže njihovo neposredno ispitivanje na sudu, među njima i sportašicu Sandru Perković.

  • +9
Prosvjednici s transparentima protiv Milana Bandića ispred Županijskoga suda u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski / CROPIX

Suđenje su pratili studenti i dio aktivista koji su uoči suđenja ispred zgrade zagrebačkog Županisjkog suda izviždali gradonačelnika, uzvikujući "Lopove, lopove!", a pokušali su mu uručiti poklon za zatvor: četkicu za zube, ručnik s njegovim imenom, sapun, toaletni papir i mandarine.

Među aktivistima koji su ušli u sudnicu bio je Dario Juričan, kandidat u nedavnoj predsjedničkoj kampanji koji Bandića javno proziva zbog korupcije.

Na kraju rasprave htjeli su uložiti prigovor jer ih je odvjetnica Sloković nazvala plaćenicima, no sutkinja im je objasnila da prigovor mogu dati samo stranke u postupku, nakon čega su najavili da će podnijeti tužbu. "Mi nismo predstavnici plaćenika nego predstavnici opljačkanih građana i mi ćemo ovo tužiti", rekla je novinarima aktivistica Gordana Pasanec.