ANGAŽIRAN I NJEMAČKI ODVJETNIK

Nobilo o Perkoviću: Nema predaje!

24.01.2014 u 17:56

  • +11

Josip Perković

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Bionic
Reading

Odvjetnik Anto Nobilo povodom današnjeg izručenja njegova klijenta Njemačkoj sazvao je konferenciju za medije na kojoj je istaknuo kako predaja Josipa Perkovića ne znači i konačnu predaju, jer tek sad ulaze u izazovnu pravnu bitku

Nobilo je otkrio i ime njemačkog odvjetnika Seppa Jorga Zoglmanna koji će u Njemačkoj skrbiti za Perkovića. Pojasnio je kako Josipu Perkoviću sad u Njemačkoj tek počinje istraga. Sljedeći tjedan Nobilo će odletjeti u München i provjeriti što se nalazi u njihovim spisima. Još nije posve sigurno hoće li biti dovoljno dokaza za sudski postupak, napomenuo je odvjetnik.

'Nema predaje! Idemo dalje, idemo u kazneni postupak. Idući tjedan ja letim u München i idemo u pravnu bitku'
, najavio je Nobilo. Kaže da je priča gotova za Perkovića kada je u pitanju izručenje, ali da nije gotovo za Hrvatsku i vladavinu prava. 'Mi ne možemo reći da su svi pred zakonom jednaki ni da sudovi doslovno primjenjuju zakon, nego su skloni, kad je to potrebno, suditi po slobodnoj interpretaciji, što su svi relevantni stručnjaci i profesori kaznenog prava osudili', rekao je odvjetnik.

Poučen iskustvom u posljednja tri tjedna kada su dva suda - Županijski i Vrhovni - po njegovom mišljenju donijela nezakonite odluke, Nobilo kaže da je zaključio kako su ionako minimalne šanse da Perković u Hrvatskoj dobije pošteno suđenje: 'Imat ćemo neutralniji sud i bolje suđenje u Njemačkoj nego što bi se u ovom slučaju moglo dogoditi u Hrvatskoj.'

Nobilo kaže da je u Njemačkoj u međuvremenu došlo do promjena, da su raskrinkali rabotu njemačke tajne službe koja je, kaže, podmetnula lažno svjedočenje Vinka Sindičića. Kada dođe do suđenja, kaže, bit će pod svjetlima reflektora i neće se moći dogoditi da se Perkovića osudi bez dokaza kao što se, tvrdi, dogodilo u slučaju Pratesa.

Na pitanje što će biti s Perkovićevim šefom Zdravkom Mustačem u čijem slučaju je sud u Velikoj Gorici odlučio da ne smije biti izručen zbog zastare, Nobilo kaže: 'Po mom shvaćanju prava, ta je odluka pravomoćna, ali kako smo vidjeli iz slučaja Perković – tko zna što se još može dogoditi.'

Nobilo tvrdi da su se već javili neki od najboljih i najskupljih odvjetnika iz Njemačke da bi preuzeli slučaj Josipa Perkovića, a oni su izabrali Seppa Jorga Zoglmanna. Nobilo će ostati u odvjetničkom timu, ali njemačkom sudu se mora obraćati njemački odvjetnik. 'Ne znam ništa o ovom odvjetniku, ali za njega imamo dobru preporuku i prema njoj sam ga angažirao. Bilo je ponuda jako puno odvjetnika. Rekao sam im da je to umirovljeni državni službenik koji živi od oko 750 eura penzije, da se nije ničime okoristio i da ima samo tu mirovinu. Jedan odvjetnik top klase čiji je sat 700 eura kaže da je spreman braniti ga za novac koji mu se dodijeli po službenoj dužnosti', objašnjava Nobilo.

Njemačka je putem europskog uhidbenog naloga zatražila Perkovića zbog sumnje da je upleten u ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine. Vrhovni sud prošli je tjedan potvrdio prvostupanjsku odluku zagrebačkog Županijskog suda o predaji Perkovića njemačkim vlastima. Danas je, međutim, nakon što je policija već počela proceduru izručenja Perkovića Njemačkoj stigla i odluka Ustavnog suda na ustavnu tužbu koju je podnio odvjetnik Anto Nobilo, zajedno sa zahtjevom za privremenom mjerom odgode izručenja. Ustavni sud odbio je Nobilovu tužbu.