UMRO PRIJE TRI DANA

Nobelovo povjerenstvo: Steinman će moći zadržati Nobela

03.10.2011 u 19:17

Bionic
Reading

Kanadski znanstvenik Ralph Steinman, koji je u ponedjeljak uz druga dva znanstvenika dobio Nobelovu nagradu za medicinu, umro je prošlog petka, rekli su u ponedjeljak odbor za dodjelu nagrade i sveučilište na kojem je radio. Iako se nagrade ne dodjeljuju posthumno, Nobelovo povjerenstvo odlučilo je da će Steinman ipak dobiti nagradu

Dužnosnica odbora Anna Dumanski je rekla da 'može potvrditi da je profesor Steinman preminuo' no nije mogla navesti pojedinosti. Sveučilište Rockefeller je u izjavi objavilo da je Steinman, rođen 1943. godine, umro u petak, 30. rujna.

'Prije četiri godine mu je dijagnosticiran rak gušterače, a njegov se život produžio korištenjem imunoterapije temeljene na dendritičkim stanicama koju je on sam osmislio', navodi se u izjavi newyorškog sveučilišta.

Steinman je nagradu dobio zajedno s Amerikancem Bruceom Beutlerom i francuskim biologom Julesom Hoffmanom.

S obzirom da se prema pravilima Nobelova nagrada ne može dodijeliti posthumno, Nobelovo povjerenstvo našlo se u neobičnoj situaciji. Međutim, nakoliko sati nakon objave nagrađenih, Nobelovo povjerenstvo odlučilo je da će Steinman, odnosno njegova obitelj ipak moći zadržati nagradu. Naime, u trenutku odluke o dodjeli nagrade povjerenstvo nije znalo da je Steinman preminuo zbog čega je, kako objašnjavaju u povjerenstvu, nagrada dodijeljena 'u dobroj vjeri'.