NOVE FUNKCIJE

Nobelovac Ahtisaari postaje pregovarač za suradnju Prištine i Beograda

10.05.2017 u 22:43

Bionic
Reading

Nobelovac i bivši finski predsjednik Martti Ahtisaari (80) najavio je u srijedu da će se na jesen povući s mjesta predsjednika mirovne organizacije Inicijativa za upravljanje krizama (CMI)

Bivši finski predsjednik tu je odluku priopćio na sastanku svoje mirovne organizacije za rješavanje globalnih sukoba koju je osnovao prije 17 godina, navodeći da će ubuduće za CMI raditi kao savjetnik.

Istodobno je preporučio da ga na toj funkciji zamijeni bivši finski premijer Alexander Stubb.

Podsjetimo, Ahtisaari je dobio Nobelovu nagradu za mir 2008. godine 'za višedsetljetno angažiranje i posredovanje u uspostavljanju mira i rješavanju konflikata na više kontinenata'.

Posebni je izaslanik Ujedinjenih nacija za status Kosova i Metohije, a pripisuje mu se da je pomagao u okončanju 30 godina dugog sukoba između pobunjenika iz indonežanske pokrajine Aceh i vlade u Jakarti, kao i da je donio nezavisnost Namibiji.

Ruska agencija Sputnjik, inače, prošlog je tjedna prenijela informaciju kako će Ahtisaari biti dio pregovaračkog tima za suradnju Beograda i Prištine, a da će u skupini kao savjetnici djelovati bivša američka državna tajnica Madeleine Albright te ljudi bliski NATO-u.

Kako navode prištinski izvori, cilj je ubrzati pregovore Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU-a te da se u njih uključi i Washington.