SLOVENSKI MEDIJI

Ahtisaari je pokopao političku medijaciju

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 09.04.2009 12:27
  • Objavljeno 09.04.2009 u 12:23
Martti Ahtisaari

Martti Ahtisaari

Izvor: Sipa Press / Autor: METTLER/W.E.F

Izjave Marttija Ahtisaarija kojima je sugerirao svoju nevoljkost da bude posrednik u graničnom sporu Slovenije i Hrvatske pomalo su zatekle slovenske medije, koji većinom tvrde da je finski uglednik time "udario pljusku" i Ljubljani i Zagrebu, no prenose i ocjene da su one znak propasti političke medijacije koja bi odgovarala Sloveniji.

Ahtisaarijeva izjava za Reuters početkom tjedna da se slovensko-hrvatski spor kreće prema arbitraži, a da on nije pravnik, te još više njegov nastup u Washingtonu u Nacionalnom novinarskom klubu (NPC), govore da će se "ugledni Finac gotovo sigurno povući iz procesa rješavanja problema granice", navodi u četvrtak ljubljansko "Delo".

Ahtisaari je svojim zadnjim nastupima dao "zaušnicu Hrvatskoj i Sloveniji", jer je "indirektno" optužio njihove političare da nemaju "iznimnu obzirnost" kakvu je susretao kod "gospode i dama" iz afričkih država s kojima je ranije surađivao kao mirovni posrednik, navodi vodeći slovenski list, osvrćući se na Ahtisaarijeve riječi novinarima u Washingtonu.

Finski je nobelovac posredno dao do znanja slovenskim i hrvatskim političarima da su "bezobzirni", što je zapravo pljuska Zagrebu i Ljubljani, a čini se da je Ahtisaarijeva razočaranost i glavni razlog da se "od Balkana zamoreni posrednik" povlači prije nego što je i angažiran, navodi "Delo".

Dekan pravnog fakulteta u Ljubljani Rajko Pirnat ocijenio je u razgovoru za mariborski dnevni list "Večer" od četvrtka da je Slovenija odustajanjem Ahtisaarija doživjela "simboličan" neuspjeh jer je potencijalni posrednik ocijenio da je spor pravne, a ne političke naravi.

"Time se pokazalo da je slovenska interpretacija kako je spor politički problem koji treba riješiti političkim sredstvima neuspješna", rekao je Pirnat. Dodao je kako Ahtisaari nije jedini mogući posrednik, ali da je spor sada s političkog terena prebačen na pravni.

"Spor se simbolički gura prema području prava
, dok bi ga Slovenija željela rješavati politički. Radi se o signalu koji je za Sloveniju vrlo slab jer se ona opet uvlači u balkanski lonac. To nije toliko nepovoljno za Hrvatsku koliko jest za Sloveniju", rekao je Pirnat za mariborski list.

Pravni stručnjak i nekoć aktivni političar već je i ranije u medijima nastupao u vezi s inicijativom koju je za rješenje spora i deblokadu hrvatskih pristupnih pregovora ove godine dala Europska kmomisija.

Pirnat je odmah nakon što je inicijativa iznesena ocijenio da ima vrlo malo izgleda za uspjeh jer su stajališta Hrvatske i Slovenije o graničnom prijeporu toliko različita da je oko toga nemoguć kompromis. Pirnat je uz to naveo da je slovenski parlament donio zaključke kojima je "sporna područja" proglasio slovenskima, uključujući cijelu Savudrijsku valu (Piranski zaljev) i teritorijalni pristup otvorenom moru u potpuno krivom trenutku, te prognozirao da će granični spor duže vremena biti zamrznut, odnosno neriješen.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi