majske poljane nakon potresa

Njih šestero u 15-ak kvadrata: Ne fali im, kažu, ništa, osim kuće i da se imaju gdje okupati. A Ivano bi i kompjutor da se može igrati

12.01.2021 u 15:51

Bionic
Reading

Kontejner od petnaestak kvadrata, a njih šestero, od čega četvero maloljetne djece. U njemu danas živi obitelj Jurković - Velić pokraj svoje srušene kuće u Majskim Poljanama. Bez sanitarnog čvora i mogućnosti da se djeca okupaju te da svi normalno obave osnovne higijenske potrebe

Do 29. prosinca malo tko je znao gdje su Majske Poljane. Da ste zaustavili slučajnog prolaznika na splitskoj Rivi ili zagrebačkom Jelačić placu da ih pokaže na karti, velike su šanse da ih ne bi znao naći. Nakon prvog, a potom i drugog, razornog podrhtavanja tla na Baniji za to selo znaju svi. Nažalost, ne po dobrom.

Obitelj Damira Jurkovića i Silvane Velić imala je sreću. Njih dvoje i četvero djece spasili su živu glavu. Otad ih obilaze brojne novinarske ekipe. Tjedan dana nakon potresa stigao im je kontejner, ali za njihovo brojno stanje on je premali.

'A što da vam kažem? Nas je puno, ali djeca sad barem imaju krov nad glavom, ali nemaju se gdje okupati. Nije nimalo ugodno. Što da radimo, tako je, kako je', kaže nam otac Damir Jurković.

Klinci jedan drugome do ramena, Damir, Ana, Ivano i Ivona, u rasponu od tri do devet godina, svi s jednom željom: da opet imaju pravu kuću. Ivano, koji je dobio ime po proslavljenom rukometašu Ivanu Baliću, rado bi i kompjutor da se može igrati.

'Ostali tableti i mobiteli u kući nakon potresa. Da sam u mogućnosti, kupio bih novi, ali nisam. Ma važno je da smo živi', skromno će otac.

Obitelj Jurković - Velić iz Majskih Poljana u kamp-kućici prije nego što im je stigao kontejner Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Kažu da ne bi išli iz Majskih Poljana.

'Ne bismo nikamo. Mi smo ovdje doma. Zvao nas je jedan čovjek, tu u jedno selo pored Gline. Svaka mu čast, ali ne bismo mi odavde. Ipak su tu i djeca', pojašnjava Jurković.

Osim dogradonačelnice Gline Branke Bakšić Mitić, kažu, nitko drugi iz institucija nije pitao kako im je.

'Branka je bila ovdje. Bilo je i volontera, donijeli su nam hrane i ono što treba djeci', kazao je Jurković.

Ne fali im, kaže, ništa, osim kuće i toga da se imaju gdje okupati.

'Možda tablet ili kompjutor sad kad je vani hladno', zaključio je.

  • +5
Potres u Majskim Poljanama Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Ako želite pomoći ovoj obitelji možete to učiniti na adresu i broj:

Silvana Velić, Majske Poljane 9

HR4724070003205613788

OTP BANKA