STROGA, ALI PRAVEDNA

Njezine presude bile su društvene lekcije: Preminula Sanja Mazalin, sutkinja koja je osudila Davida Komšića i Tomislava Sauchu

26.12.2021 u 12:34

Bionic
Reading

Nakon teške bolesti u Zagrebu je u subotu popodne preminula Sanja Mazalin (56), sutkinja kaznenog odjela zagrebačkog Županijskog suda i predsjednica Odjela za mladež tog suda.

Kako podsjeća Jutarnji, Sanja Mazalin dugo je bila sutkinja, prvo Općinskog kaznenog, a potom zagrebačkog Županijskog suda. Pravni fakultet u Zagrebu diplomirala je 1988. godine u Zagrebu. Nakon što je diplomiranja volontirala je, a potom i stažirala na zagrebačkom Općinskom sudu, a nakon toga je postala sutkinja Općinskog kaznenog suda. Od 2005. godine postala je predsjednica Kaznenog odjela Općinskog kaznenog suda, a 2009. godine imenovana je sutkinjom zagrebačkog Županijskog suda.

U sudačkoj karijeri sudila je brojne kaznene predmete, no najpoznatija presuda bila je ona protiv Davida Komšića, kojeg je osudila na 30 godina zatvora zbog ubojstva Kristine Krupljan. Zbog prijetnji od strane obitelji optuženog bila je čak i pod policijskom zaštitom.

Koliko god neki predmet bio složen ili medijski eksponiran, to za sutkinju Mazalin nije imalo od značaja, već se vodila isključivo stanjem sudskog spisa. Kroz dugogodišnju praksu izgradila je autoritet stroge, ali i pravedne sutkinje, zbog čega je uživala veliki ugled među svojim kolegama, ali i tužiteljima i odvjetnicima. Pri izricanju presude i njezinu obrazloženju uvijek je naglašavala i poruku koju sudac osim pojedincu šalje i društvu.

  • +2
Izricanje presude Davidu Komšiću Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić

Poznate su njezine riječi prilikom izricanja presude Davidu Komšiću: 'Ni u jednom trenutku nije iskazao kajanje i to je posebno zabrinjavajuće. Ali sad konačno mora preuzeti odgovornost. Ovo je poruka i da će počinitelji biti pravično kažnjeni. Kad se ogole sve suhoparne riječi, ovo je jedna tragedija, ovo je potresna smrt mlade djevojke na pragu života, koja je nosila još jedan život. Tragedija je i to što je to učinio mladi čovjek. On je zavio u crno ne samo Kristinine roditelje, nego i svoje roditelje, ali i društvo jer u ovakvom društvu nitko ne želi funkcionirati', rekla je.

Pamtit će se i njezino obrazloženje presude Tomislavu Sauchi, čiju osudu u 'aferi dnevnice' je obrazložila riječima: 'Osim što je i osobna sramota za jednog mladog i visokorangiranog državnog dužnosnika i političara, koji je posegnuo za ovakvim protupravnim radnjama, ovakva ponašanja štete i svim institucijama državne vlasti, ali i svim građanima koji gube povjerenje u vlast. Zato uporno i dosljedno treba ponavljati da nepoštenje i nemoral, obijest i kršenje propisa naprosto nisu dobrodošle pojave i da upravo suprotno ponašanje, visok stupanj odgovornosti, morala i poštenja treba prevladati u društvu.'