crni utorak

Njemačkoj se ponovno sprema paraliza prometa: U štrajku željezničari i Lufthansa

11.03.2024 u 17:18

Bionic
Reading

Serija štrajkova u njemačkom prometu ne prestaje: u utorak u štrajk ponovno stupaju strojovođe Njemačkih željeznica (Deutsche Bahn DB), a istodobno štrajka i kabinsko osoblje Lufthanse tako da se iznova očekuje paraliza prometa u cijeloj zemlji.

Sindikat strojovođa je svoje zaposlene pozvao na jednodnevni štrajk koji bi trebao početi u utorak u 2 sata. GDL se na ovaj korak odlučio nakon što uprava Njemačke željeznice nije ponudila novi model za strojovođe sa skraćenim radnim tjednom.

Sindikati za željezničare traže skraćenje radnog tjedna s 38 na 35 sati, uz punu plaću, a DB nudi 36 sati.

DB je u ponedjeljak pred Upravnim sudom u Frankfurtu zatražio zabranu štrajka po hitnom postupku zbog posljedica štrajka po gospodarstvo. Prijašnje tužbe DB-a protiv štrajkova su bile neuspješne.

Ovo je šesti štrajk strojovođa od početka ovog kruga pregovora o kolektivnim ugovorima, koji je započeo u studenom prošle godine. Posljednji put strojovođe su štrajkale proteklog četvrtka i petka.

Strojovođe u teretnom prometu bi štrajk trebale započeti već u ponedjeljak u 18 sati.

Predstavnici gospodarstva i politike su s nerazumijevanjem reagirali na aktualni štrajk.

„Ovakvim akcijama se dodatno ugrožava ionako oslabljeni potencijal njemačkog gospodarstva“, priopćio je Savez njemačke kemijske industrije.

Ministar prometa Volker Wissing (Liberalno-demokratska stranka FDP) iznova je kritizirao GDL zbog tvrdokornih stajališta i ustrajanja na maksimalističkim zahtjevima.

Lufthansa za utorak očekuje otkazivanje najmanje 1.000 letova. Sindikat kabinskog osoblja Lufthanse za svoje članove traži 15-postotno povećanje plaća te nadoknadu za troškove inflacije od najmanje 3.000 eura.

Prošlog tjedna Lufthansa je bila pogođena štrajkovima zemaljskog osoblja, a otkazivanjem brojnih letova bilo je pogođeno preko 250.000 putnika. U isto vrijeme su štrajkali i zaposlenici osiguranja u zračnim lukama, zbog čega je najveća njemačka zračna luka u Frankfurtu bila jedan dan zatvorena za putnike.