RAZBIJANJE ZABLUDA

Njemački sindikati Marasu: Njemačko gospodarsko čudo je mit!

27.02.2014 u 13:15

Bionic
Reading

Savez samostalnih sindikata Hrvatske odgovorio je ministru Gordanu Marasu kako se njemački model reforme tržišta rada, na koji se poziva, temelji na mitovima koji stoje iza 'novog ekonomskog čuda'. Agencijsko zapošljavanje nije ispunilo očekivanja

'Bez obzira radi li se o Hrvatskoj ili Francuskoj, diljem Europe politički lideri pozdravljaju njemačke reforme tržišta rada s početka 2000-ih. Međutim slika novog ekonomskog čuda, u pozadini kojega stoje tzv. Hartzove reforme, uvelike se temelji na mitovima. Više od deset godina nakon njihovog uvođenja Njemački savez sindikata, krovna organizacija osam sindikata s više od šest milijuna članova, i dalje je izrazito kritičan prema Hartzovim reformama i izričito je protiv njihovog korištenja kao modela.

'Hartzove reforme otišle su u krivom smjeru i nisu mogle ispuniti obećanja. Niske stope nezaposlenosti ne pokazuju pravu sliku. Upravo suprotno, one su ostvarene uz visoku cijenu koja je plaćena rastom atipičnih oblika zapošljavanja i čitavog sektora niskih plaća. Time njemački radnici zasigurno nisu profitirali i nisu dovedeni u bolji položaj. Rad preko agencija za privremeno zapošljavanje se posebno često koristi kako bi se njime zamijenio standardni rad na puno radno vrijeme. Čak i tadašnji donositelji odluka danas priznaju da širenje agencijskog rada nije ispunilo očekivanja. SPD je zbog toga tražio 'reforme reformi' i vršio pritisak da se provede snažnije uređenje agencijskog rada u koalicijskom sporazumu nove njemačke vlade.


Ako išta, njemački model pokazuje jedno: neuravnotežene reforme tržišta rada vode u krivom smjeru. Glavni razlog zbog kojeg Njemačka ostvaruje dobre rezultate jest snažno socijalno partnerstvo i radnička participacija', izjavila je Annelie Buntenbach, članica Izvršnog odbora Njemačkog saveza sindikata (DGB).

Savez samostalnih sindikata Hrvatske podsjeća kako je i Europska komisija u svom nedavnom izvještaju 'Ekonomski i socijalni trendovi u Europi 2013.' upozorila na negativne posljedice promašenih politika fleksibilizacije. Ne pristajemo da promašaje bivših vlada, posljedice enormne pljačke društvenog bogatstva i krize snose radnici. Moderna ekonomija postaje sve globaliziranija i dinamičnija – ali zašto se predstavlja kao normalno da bi rizik poslovanja u takvim uvjetima trebali, snižavanjem plaća i uvjeta rada, plaćati radnici, a ne poslodavci koji su u tom odnosu jača strana i iz njega izvlače profit? A one koji uspoređuju hrvatsko i njemačko radno zakonodavstvo pozivamo da prije razmisle poštuju li se zakoni jednako u Hrvatskoj kao i u Njemačkoj. Je li i u toj zemlji, s kojom se odjednom tako volimo uspoređivati, moguće da radnik odradi svoj posao, a za to ne primi plaću, pitaju se u Savezu samostalnih sindikata Hrvatske.