20. GODIŠNJICA UJEDINJENJA

Njemački predsjednik pozvao na zajedništvo

03.10.2010 u 17:19

Bionic
Reading

Predsjednik Njemačke Christian Wulff pozvao je u nedjelju u svom govoru povodom proslave 20. godišnjice ujedinjenja dviju njemačkih država u Bremenu građane Njemačke na više jedinstva i tolerancije

'Mi smo jedan narod. Ovaj poziv jedinstva mora biti poziv svima onima koji žive u ovoj zemlji', rekao je Wulff obraćajući se sudionicima svečanost proslave 20. godišnjice ujedinjenja Njemačke koja se održava u Bremenu.

Njemački predsjednik je u svom dugo očekivanom prvom obraćanju naciji nakon preuzimanja dužnosti prije stotinjak dana, težište stavio na pitanje integracije svih slojeva društva koji žive u Njemačkoj. Pritom se posebice obratio useljenicima koji su 'sastavni dio njemačkog društva'.

'Mi ne smijemo dopustiti izolaciju i diskriminaciju bilo kojeg segmenta društva jer to nije u našem nacionalnom interesu', rekao je Wulff koji se posebice obratio populaciji od oko 4 milijuna muslimana koji žive u Njemačkoj.

On je istodobno upozorio na to da oni koji žive u ovoj zemlji moraju prihvatiti i njezine vrijednosti.

'Oni koji to ne čine, oni koji preziru našu zemlju i njezine vrijednosti ti moraju računati s odlučnim otporom svih slojeva društva', rekao je Wulff.

Njemački predsjednik je tijekom svog govora istaknuo i zaslugu građana bivše Demokratske Republike Njemačke koji su 'zaslužni za mirni proces ujedinjenja dviju njemačkih država'.

'Klanjam se pred svima onima koji su se izborili za slobodu', rekao je Wulff.

Čestitke Njemačkoj povodom 20. godišnjice ujedinjenja poslali su brojni državnici među kojima su i američki predsjednik Barack Obama, ruski predsjednik Dmitrij Medvedev te predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

Središnja svečanost obilježavanja Dana ujedinjenja po federalnom ključu se ove godine slavi u Bremenu.