prijetnje urodile plodom

Njemački ministar: Židovi u Njemačkoj boje se govoriti hebrejski ili nositi kipu

17.12.2023 u 13:59

Bionic
Reading

Njemačke vlasti registrirale su oko 4300 kaznenih djela povezanih s ratom u Gazi, uključujući gotovo 500 nasilnih, otkrio je u nedjelju ministar pravosuđa Njemačke Marco Buschmann

Buschmann je te brojke iznio u nedjelju na Danu židovske zajednice u Berlinu, događaju koji je trajao nekoliko dana i kojemu su nazočili njemački visoki dužnosnici, uključujući kancelara Olafa Scholza. Zakon se u tim slučajevima mora striktno primjenjivati, rekao je Buschmann. Pozvao je ministre unutarnjih poslova saveznih država da promijene policijsku taktiku na prosvjedima i daju prioritet osiguravanju dokaza umjesto deeskalacije.

Buschmann je rekao da su Davidove zvijezde nacrtane na kućama, zabilježen je palež izraelskih zastava, a na demonstracijama stotine prijetnji uništenjem Izraela i ubojstvom Židova. To "sve ima učinka", rekao je. Židovi se boje govoriti hebrejski u javnosti ili nositi kipu, organizatori otkazuju događanja iz sigurnosnih razloga, a sudjelovanje u životu zajednice opada, dodao je.

“Ovo je sjeme mržnje koje, nažalost, klija”, poručio je Buschmann. Podsjetio je na to što je već učinjeno u borbi protiv antisemitizma i antisemitskih radnji -  Hamasu je zabranjeno djelovanje, a palestinska skupina Samidoun je raspuštena. Također, poklič "Od rijeke do mora, Palestina će biti slobodna" zabranjen je na svim jezicima u Njemačkoj jer negira pravo Izraela na postojanje, rekao je. Buschmann je također od Europske komisije zatražio zabranu internetske prodaje majica s tim sloganom.