FRANK-WALTER STEINMEIER

Njemački ministar opalio po nacionalistima i povijesnoj amneziji

07.05.2016 u 16:37

Bionic
Reading

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier upozorio je u subotu na povratak nacionalizma u Europi u vrijeme dok nekoliko izazova - od nekontrolirane migracije do nestabilnosti eurzone, stavljaju na test političko jedinstvo među članicama Europske unije.

Steinmeier je rekao da prijetnju Europskoj uniji trenutačno predstavlja 'politika straha, izolacije i odbijanja zajedničkih europskih rješenja'.

'Dugo vremena se činilo da europski projekt nije u opasnosti. Kao rezultat financijske i migrantske krize Europa je završila u kaosu', kazao je on za regionalne novine Neue Osnabruecker Zeitung.

Oko milijun ljudi migriralo je u Europu prošle godine, što je dovelo do podjela unutar EU-a. Istočne članice su se odupirale naporima drugih država, među njima i Njemačke, da dogovore zajednički odgovor EU-a na tu humanitarnu krizu.

Steinmeier je upozorio na suparništvo među neovisnim državama koje raspiruju desničarski populisti koji zagovaraju kraj EU-a, ustvrdivši da to daje naznaku 'opasne povijesne amnezije'.

Jedna od nagorljivijih euroskeptičnih kampanja trenutačno se vodi u Britaniji koja se sprema za referendum o članstvu u EU-u u lipnju.